Slovenija na trasi „Južnog toka”

Izvor: Politika, 17.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija na trasi „Južnog toka”

Dve vlade još nisu potpisale sporazum o saradnji u gradnji gasovoda, ali slovenački potrošači mogu 2015. da računaju na prve količine gasa

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana – Slovenački elektronski mediji su sa vidnim zadovoljstvom javili da je Slovenija definitivno na trasi „Južnog toka”, čime su prekinute špekulacije da bi ruski gasovod mogao da „zaobiđe” Sloveniju. „Na Sloveniju gledamo kao na državu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će postati deo projekta ’Južni tok’”, potvrdio je tokom susreta sa novinarima Sergej Komlev posle sastanka sa domaćinima. Komlev je „Gazpromov” šef sektora za formiranje cena gasa.

Iako je Komlev podvukao da slovenačka i ruska vlada još nisu potpisale sporazum o saradnji u gradnji rečenog gasovoda, najavio je da slovenački potrošači mogu da računaju da će prve količine gasa iz novog gasovoda moći da crpe 2015. godine. „Uprkos (finansijskoj) krizi ne vidimo prepreke za sprovođenje projekta. Njegova konačna cena je još uvek nepoznanica, ali će se izgradnja, sudeći prema svim kalkulacijama koje smo načinili – isplatiti”, naglasio je član delegacije „Gazproma” koja se sastala sa vodećim ljudima slovenačkog ministarstva privrede. Komlev je odbacio sve sumnje koje se tiču ekonomskih, tehničkih i političkih aspekata gradnje budućeg gasovoda. „Južni tok” će snabdevati ruskim gasom Italiju, kao konačan cilj gasovoda koji će tu zemlju povezati sa kaspijskim basenom, ali i Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Austriju, Grčku i Sloveniju, koje se nalaze na trasi gasovoda. Komlev je odgovorio potvrdno na pitanje hoće li Slovenija biti pozvana da učestvuje u gradnji drugog kraka gasovoda, čak i ako Rusiji uspe da Italiju i Mađarsku već poveže s krakom preko Austrije. On je ocenio da „Južni tok” ne predstavlja konkurenciju projektu „Nabuko” koji bi trebalo da preko Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Austrije omogući Evropskoj uniji dostup do gasa iz Irana i Bliskog istoka. „Evropi će do 2020. trebati godišnje 100 milijardi kubnih metara zemnog gasa. Ako saberete kapacitete ’Južnog toka’, ’Severnog toka’ i ’Nabuka’, brzo ćete uvideti da su nasušno neophodna sva tri gasovoda”, istakao je Komlev, uveren da će biti dovoljno gasa za sva tri gasovoda. „Južni tok”, će se napajati isključivo iz izvorišta u zapadnom Sibiru, upozorio je predstavnik „Gazproma”, uz napomenu da „Nabuko” može da računa na 40 milijardi kubnih metara gasa koje je uoči rata crpeo Irak, te na izvore u Iranu i Egiptu.

Kako saznajemo, već je prethodna vlada (Janeza Janše) utanačila sa ruskom stranom osnivanje zajedničkog preduzeća koje bi gradilo gasovod a u kome bi dve države imale jednake udele. Komlev je upozorio, međutim, da se takva fifti-fifti deoba „u nekim drugim državama pokazala kao najlošije moguće rešenje u slučaju spora”, jer je „Gazprom”, na primer, vlasnik 50 odsto preduzeća koje bi trebalo da gradi gasovod u Mađarskoj. Tamošnja vlada je to uslovila time da kompaniju mora da vodi mađarski državljanin.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 17/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.