Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija ima duge sudske sporove

Strazbur -- Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je Sloveniji da plati odštetu zbog predugih sudskih postupaka.

Sud je presudio u korist četvorice državljana Slovenije, koji su tužili državu. Sud je presudio da je Slovenija predugim sudskim postupcima u tri slučaja prekršila član šest Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, koji govori o pravu na pošteno suđenje u razumnom roku, te član 13, koji reguliše pravo na efikasnu pravnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštitu pred domaćim sudom.

Pored odštete od 1.200 do 8.000 evra, sud je oštećenima priznao i povraćaj sudskih troškova u visini od 150 do 3.150 evra.

Na osnovu današnje presude, Slovenija će oštećenima morati da isplati 17.200 evra. Zbog sudskih zaostajanja sud u Strazburu je do sada naložio Sloveniji da isplati više od pola miliona evra.

Sličnih tužbi građana Slovenije na sudu u Strazburu ima još više od stotinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.