Slovenija dobila Dan suverenosti

Izvor: RTS, 09.Mar.2015, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija dobila Dan suverenosti

Skupština Slovenije donela odluku da 25. oktobar bude proglašen za Dan suverenosti.
Na predlog poslanika Stranke Mira Cerara Marjana Dolinšeka, slovenačka skupština je sa 70 glasova "za" i četiri glasa "protiv" odlučila da dan kada je poslednji vojnik JNA napustio Sloveniju, 25. oktobra 1991. godine, proglasi za Dan suverenosti, koji će biti radni spomen-dan, javlja list Delo, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Slovenija sada ima 12 državnih praznika koji su i neradni dani, i desetak praznika koji su samo spomen-dani, u znak sećanja na različite istorijske događaje.
Najviše je onih koji su povezani sa osamostaljenjem od bivše SFRJ. Uz danas proglašeni Dan suverenosti, tu su još i Dan državnosti i Dan samostalnosti i jedinstva.
Prvim se obeležava parlamentarna deklaracija o nezavisnosti i početak desetodnevnog rata sa JNA, a drugi se odnosi na proglašenje rezultata referenduma kada su Slovenci 1990. godine izglasali samostalnost.
Slovenija je jedna od retkih zemalja EU koja je praznik rada 1.maj slavi sa dva neradna dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.