Slovenija do predsednika u 2. krugu

Izvor: B92, 22.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija do predsednika u 2. krugu

Peterle slavi ulazak u drugi krug (Beta)

Ljubljana -- Novi predsednik Slovenije biće izabran u drugom krugu glasanja jer nijedan od kandidata juče nije dobio dovoljno glasova.

To pokazuju prvi nezvanični podaci. Za sada je jasno da će u drugom krugu učestvovati kandidat narodnjaka Lojze Peterle, koji je dobio najviše glasova, 28,5 odsto. Na drugom mestu za sada je kandidat levice Danilo Tirk s 24,54 odsto, a treće mesto je osvojio drugi kandidat slovenačke levice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mitja Gaspari, koji je dobio 24,16 odsto glasova.

Zbog tako male razlike drugog i trećeg kandidata još se ne zna ko će biti protivkandidat Peterleu.

Iznenađenje izbora je visok procenat glasova koje je dobio kandidat slovenačke nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti - 19,3 odsto. Jelinčič tim rezultatom nije zadovoljan jer je slovenačke medije optužio za sabotažu i izjavio da će u drugom krugu glasati za Berluskonija.

Predsedničke izbore obeležilo je do sada najslabije učešće birača. Prema dosadašnjim podacima, na izbore je izašlo njih 57,04 odsto, dok je pre pet godina predsednika biralo 72 odsto glasača.

Takav pad interesovanja mogao bi biti tumačen i padom poverenja u instituciju predsednika, za šta odgovornost treba pripisati dosadašnjem predsedniku Janezu Drnovšeku. Poslednja istraživanja su pokazala da državljani Slovenije više veruju policiji nego predsedniku države.

Drugi krug biće održan 11. novembra, a o drugom kandidatu odlučivaće pre svega glasovi birača koji žive van Slovenije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.