Izvor: B92, 31.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Zakon o "izbrisanima"

Ljubljana -- U Sloveniji usvojeni amandmani na Ustavni zakon koji će omogućiti "izbrisanima" da retroaktivno vrate svoj status.

Međutim, isključena je mogućnost bilo kakve vrste kompenzacije, javila je slovenačka agencija STA. Reč je o hiljadama ljudi poreklom iz republika SFRJ koji su u Sloveniji iz registra o stalnom boravku izbrisani 1992.

Cilj amandmana je da regulišu status lica iz republika SFRJ koja su imala stalan boravak u Sloveniji 23. decembra 1990. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i od tada su živela u toj zemlji. Oni će moći da dobiju pravo na stalni boravak samo ako su to ranije tražili i bili odbijeni, saopštio je novinarima ministar unutrašnjih poslova Dragutin Mate.

Zahtevi će biti razmatrani pojedinačno, a podnosiocima zahteva status lica sa stalnim boravkom biće retroaktivno uveden, ali od dana kada su prvi put podneli takav zahtev. Zahtevi moraju biti podneti u roku od tri meseca od dana stupanja amandmana na snagu.

Podnosioci zahteva mogu biti oni koji su živeli u Sloveniji od 1990. s prekidima ne dužim od šest meseci, osim ako je reč o odsustvima zbog lečenja, studija ili posla.

Maloletne osobe moći će da dobiju dozvolu stalnog boravka ako su rođene u Sloveniji i tamo živele od rođenja i ako makar jedan roditelj ima stalni boravak.

Zahtev može biti odbijen ako je podnosilac bio osuđen za težak prestup ili ako je bio pripadnik Jugoslovenske narodne armije, a nije odgovorio na zahtev da se priključi Teritorijalnoj odbrani Slovenije.

Predloženi amandmani naišli su na neodobravanje opozicije, pa je predstavnik socijaldemokrata Miran Potrč ocenio da su amandmani neprijateljskiji prema izbrisanima od ranijih predloga zakona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.