Slovenija: Uključiti treću stranu

Izvor: B92, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Uključiti treću stranu

Janez Janša

Ljubljana -- Slovenija još nije odlučila da li će kao oblik mirnog rešavanja graničnog spora Hrvatskoj predložiti medijaciju ili arbitražu.

To je izjavio danas slovenački premijer Janez Janša posle sastanka sa predstavnicima vladajuće koalicije i opozicije. Janša je rekao da "nema smisla težiti traženju bilateralnog rešenja" i složio se za "uključivanje treće strane".

"Slovenija je spremna na arbitražu, ali pod uslovom da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvažavaju ustavne odluke oba parlamenta od 25. juna 1991. o nepriznavanju jednostranih koraka učinjenih posle tog datuma, i da se potraži najbolji oblik treće strane", rekao je još Janša.

Hrvatska je nedavno odbacila slovenački predlog da spor rešava Sud OEBS-a za arbitražu i poravnanja.

Slovenija, s druge strane, nije prihvatila hrvatski zahtev da posrednik bude Međunarodni sud za pomorsko pravo u Hamburgu, jer Ljubljana želi posredovanje u traženju rešenja na celoj granici, a ne samo u Piranskom zalivu.

Slovenački premijer je potvrdio da je odgovor hrvatske vlade o rešavanju pitanja štediša Ljubljanske banke i nuklearne elektrane u Krškom takav da će Slovenija "načiniti dodatne korake u traženju zajedničkog rešenja".

Janša je rekao i da će se dalji pregovori oko realizacije malograničnog sporazuma između dve zemlje odvijati u okviru približavanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Slovenački predlog Hrvatskoj za rešavanje otvorenih pitanja je i posle sastanka sa predstavnicima koalicije i opozicije ostao tajna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.