Izvor: B92, 31.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija - Romi se ne vraćaju kući

Ljubljana -- Romi još tri nedelje u privremenom smeštaju, Vlada tvrdi da brine za bezbednost. Oglasio se i predsednik Slovenije.

Grupa Roma, koja je zbog pretnji da će ih meštani slovenačkog zaseoka Ambrus linčovati, preseljena u Centar za strance u Postojni, ostaće u Centru još tri sedmice. Predstavnici Vlade Slovenije tvrde da je preseljenje Roma bilo u cilju zaštite njihove bezbednosti.

Trideset Roma tvrdi da se u prostorima nekadašnje kasarne, u Centru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za strance, osećaju kao u zatvoru i da žele da se vrate kućama.

Uprkos tome, posle jučerašnje posete ministra prosvete, Romi su pristali da tu ostanu još tri sedmice, a ministar im je obećao radijatore, pripremanje hrane dva puta dnevno, sapun i organizovano tuširanje.

Predstavnici vlasti Slovenije i dalje tvrde da je preseljenje Roma, pod pretnjom linča, bilo rešenje u korist njihove bezbednosti, a ministar za okolinu i prostor dodaje da su Romi povremeno zagađivali jedini izvor vode u tom kraju.

Slovenačke vlasti obećavaju da će naći trajno rešenje za smeštaj Roma, ali oni neće moći da se vrate u svoje naselje, koje leži na zemlji u njihovom privatnom vlasništvu.

Slovenačke nevladine organizacije i predstavnici civilnog društva sinoć su organizovali proteste pred zgradom Parlamenta i optužili vlast za rasizam i kršenje ustava jer je preseljenjem kršeno, između ostalih, i pravo Roma na jednakost pred zakonom, lično dostojanstvo, bezbednost i nedodirljivost stana.

Civilno društvo reaguje

Civilno društvo Slovenije ogorčeno je time što je vlast popustila pred necivilizovanim pretnjama i grupu nemoćnih Roma proterala u rezervat.

Slovenački Mirovni institut smatra da je nedopustivo seljenje jedne grupe ljudi, mimo njihove volje, a s namerom da se ugodi drugoj grupi ljudi. "Ministar unutrašnjih poslova se ne bi usudio da tako rešava međususedske sporove i preseli neku drugu etničku grupu", smatraju u institutu.

Slovenački ombdusman Matjaž Hanžek ranije je izjavio da je preseljenje Roma kraj pravne države u Sloveniji, da je to greška i da je policija morala da Rome zaštiti na licu mesta, a ne preseljenjem.

Hanžek je o preseljenju Roma obavestio nadležne institucije Saveta Evrope, saopšteno je iz Kancelarije zaštitnika ljudskih prava u Sloveniji.

Predsednik Slovenije Janez Drnovšek se, povodom događaja koji traju već 10 dana, juče oglasio prvi put. Drnovšek za B92 navodi kako očekuje da će vlast ispuniti obećanje i za tri sedmice naći odgovarajuće rešenje za Rome, a da u svakom slučaju treba težiti poštovanju različitosti. Drnovšek nije osudio odluku vlasti da preseli Rome.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.