Slovenija: Hapšenja zbog afere NLB

Izvor: B92, 10.Jan.2013, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Hapšenja zbog afere NLB

Ljubljana -- Slovenačka policija je jutros počela sa istragom u Novoj Ljubljanskoj Banci. Dve osobe su uhapšene zbog sumnje da su umešane udavanje spornih kredita.

U Ljubljani i njenoj okolini, slovenačka polcija od jutros sprovodi istragu, kako u jednoj od podružnica NLB, tako i u obliku kućnih pretresa, potvrđeno je iz policije. Razlog je sporno poslovanje NLB, odnosno sumnjivi postupci davanja kredita jer se sumnja da su počinjena krivična dela zloupotrebe položaja ili poverenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pri obavljanju privrednih delatnosti.

Policija dodaje i da se radi o prvoj fazi istrage, u okviru koje sarađuju i sa stranim bezbednosnim organima.

Prema informacijama do kojih je došao slovenački list Finance, pripadnici slovenačke kriminalističke policije su uhapsili nekadašnjeg direktora jedne od podružnica NLB, iz gorenjskog regiona, Dušana Šuštara. On se sumnjiči da je odobrio kredit Dušanu Dolamiču, nekadašnjem vlasniku fabrike Zvezda iz Kranja. U međuvremenu je utvrđeno da je kredit dat na osnovu precenjene vrednosti nekretnine, zbog čega je NLB oštećena za tri miliona evra.

Protiv Dolamiča se već vodi nekoliko krivičnih postupaka, zbog toga što je naneo višemilionsku štetu fabrici Zvezda koju je doveo do stečaja.

NLB trenutno predstavlja najslabiju tačku slovenačkog bankarstva, koje je i samo najveći problem u krizi koja već neko vreme traje u Sloveniji.

Naime, NLB podržava bar trećinu slovenačke privrede, i uprkos brojnim dokapitalizacijama je i dalje u gubicima, pre svega izazvanim davanjem

loših kredita. Nakon nedavnog izlaska belgijske banke KBC iz vlasništva NLB, ova najveća slovenačka banka je ponovo u većinskom vlasništvu

slovenačke države.

Prema trenutnom stanju u banci, neophodna je nova dokapitalizacija od 300 do 400 miliona evra. Kako bi i ova, kao i prethodne dokapitalizacije, mahom bila plaćena od novca poreskih obveznika, slovenačka država najavljuje da će pokušati da proda NLB tokom ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.