Slovenija: Direktor banke traži platu pola miliona evra

Izvor: Mondo, 19.Feb.2019, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Direktor banke traži platu pola miliona evra

Direktor najveće slovenske banke zatražio je da mu uprava poveća platu na trostruki iznos u odnosu na dosadašnju.

Foto: MONDO, J.D.

On traži povećanje plate sa 160.000 na 500.000 evra pravdajući to činjenicom da banka više nije u isključivom vlasništvu države, prenose u utorak slovenački mediji.

Kako piše ljubljansko Delo, direktor Nove Ljubljanske banke (NLB) Blaž Brodnjak (45), koji je na toj poziciji od 2016., zahtevao je od banke, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nakon prošlogodišnje privatizacije u većinskom vlasništvu stranih fondova, dok država u njoj još ima 35 odsto udela, da mu se godišnja bruto plata sa sadašnjih 160.000 evra poveća na 500.000 evra.

Uprava i vlasnici još nisu doneli odluku o tome, jer čekaju rezultate komparativne analize o platama u slovenačkom bankarstvu, piše vodeći slovenački list.

Evo ko u Srbiji ima platu od 210.000 dinara

Brodnjak se u zahtevu poziva na činjenicu da se za plate u toj banci više ne može primenjivati poseban zakon iz 2010. godine kojim su uvedene limiti za najveće plate vodećeg kadra u državnim bankama i da banka pod njegovim vođstvom poslednjih godina, umesto ranijih gubitaka, ostvaruje visoku dobit.

Osim toga, tvrdi da neke manje banke u privatnom vlasništvu, pa čak i stambeno-kreditne zadruge i štedionice koje posluju u Sloveniji, imaju ljude na upravljačkim pozicijama koji su bolje plaćeni od njega i njegovih kolega u najvećoj slovenačkoj banci.

Uprava će o Brodnjakovu zahtevu odlučivati nakon što dobije na uvid posebnu naručenu analizu o razmerima plata u bankarskim i sličnim ustanovama.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Direktor NLB banke traži trostruko povećanje plate

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Feb.2019, 09:21

LJUBLJANA - Direktor najveće slovenačke banke, Nove ljubljanske banke (NLB), Blaž Brodnjak, zatražio je da mu uprava poveća platu na trostruki iznos u odnosu na sadašnju, pravdajući to činjenicom da banka više nije u isključivom vlasništvu države, prenose danas slovenački mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.