Slovenački vojnici tuže državu

Izvor: Politika, 25.Jun.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački vojnici tuže državu

Sud je zasut prijavama koje su podneli pripadnici SV, a među njima su i oni koji su bili ili su još u misiji Kfora na Kosovu

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana – Slovenačka vojska nastala je i kalila se u ratu protiv agresorske JNA, ističu političari i veterani povodom obeležavanja Dana državnosti, kojim se slavi punoletstvo slovenačke države, jer je na dan 25. juna 1991. godine počeo tzv. „desetodnevni rat za samostalnu Sloveniju”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Svečarsku atmosferu pokvarila je, međutim, vest da danas svaki dvadeseti vojnik Slovenačke vojske (SV), koja je 2003. godine postala profesionalna, tuži državu.

Tako više od 300 vojnika SV vodi sudski proces protiv Ministarstva odbrane Slovenije u Sudu za radne odnose u Ljubljani. Uzroci su raznoliki, od nezadovoljstva zbog novog sistema plata do pritužbi zbog spornih kadrovskih poteza ili ponašanja nadređenih. Većina vojnika od 7.094, koliko ih je zaposleno u Slovenačkoj vojsci, nezadovoljna je zaradom, otkriva predstavnik sindikata. Većina spor pokušava da reši „unutar kuće” (Ministarstva odbrane), a kada to propadne, okreće se sudu. To znači da, pored aktuelnih, sud uskoro može da zatrpa novi talas tužbi.

Sud je zasut, saznajemo, prijavama koje su podneli pripadnici SV, a među njima su i oni koji su bili ili su još u misiji Kfora na Kosovu. Nezadovoljni su jer su im uskraćene stimulacije i povlastice koje su očekivali tokom „boravka na opasnom terenu”, pošto su nadređeni naknadno ocenili da je na Kosovu mirno, zato vojnicima više ne pripada taj deo dodatka. U sudu koji razrešava sporove iz radnog odnosa u Ljubljani trenutno su u toku 333 procesa, većina zbog uvedenih platnih razreda. Nekim tužiocima smeta prekomanda, drugima što su im uskraćeni dodaci „za stalnost”, dakle za činjenicu da su stalno na raspolaganju SV. Odgovorni u Vojsci umiruju javnost da situacija nije toliko strašna, jer pošto se procesi tako dugo vuku (u sudu), 333 tužbe i nije alarmantan broj.

„Uveli smo zakon o službi u Slovenačkoj vojsci koji je doneo i neke prednosti po pitanju sistema plata, tako da ne možemo da kažemo da je novost u celini donela samo negativne posledice”, kaže Simon Korez, portparol SV. Boštjan Korelc, predstavnik Sindikata Slovenačke vojske, odbrane i zaštite, dodaje da „s obzirom da tužbe podnosi relativno mali broj zaposlenih, kao i da oni koji su tužili sasvim sigurno jesu nezadovoljni, smatramo da je među zaposlenima u Ministarstvu odbrane, odnosno u Slovenačkoj vojsci veliki broj nezadovoljnih”.

Preti opasnost da se broj tužbi poveća, jer raste nezadovoljstvo i među oficirima koji su, zato što nisu imali odgovarajuću stručnu spremu –premešteni na niže radno mesto a skresana im je i zarada, zbog čega je Ministarstvo odbrane već zasulo 75 žalbi. POP TV zaključuje da ovakvo „tužakanje” može da postane „gadan finansijski zalogaj po državu”, posebno ako se zna da su pojedini vojnici SV kojima je sud dao za pravo, već dobili odštete koje su premašile 10.000 evra.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 26/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.