Slovenački premijer neočekivano podnosi ostavku, traži nove izbore

Izvor: RTS, 27.Jan.2020, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački premijer neočekivano podnosi ostavku, traži nove izbore

Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je da će podneti ostavku na tu funkciju i traži vanredne izbore. Rekao da njegova manjinska vlada ne može da progura važne zakone.
Šarec je, kako prenosi STA, rekao da sa manjinskom koalicijom ne može da postigne sve ono što je nameravao da uradi i pozvao na vanredne izbore.

"Sa ovakvom koalicijom i ovakvom situacijom u parlamentu ne mogu da ispunim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekivanja građana. Biću u mogućnosti da to uradim posle izbora", rekao je Šarec na konfereniciji za novinare.
Kako prenose slovenački mediji , on je rekao da njegova manjinska vlada ne može da progura važne zakone.
Dodao je da će biti spreman da razgovara sa svima koji su zainteresovani za predstojeće izbore. 
Prethodno je slovenački ministar finansija Andrej Bertoncelj podneo ostavku, a STA je navela da je razlog neslaganje s nacrtom zakona o ukidanju dopunskog zdravstvenog osiguranja.
Prošle nedelje je došlo do razdora u slovenačkoj koaliciji u odlučivanju da li i na koji način okončati dopunsko zdravstveno osiguranje, prenosi Radio-televizija Slovenije.
Ministar zdravlja Aleš Šabeder insistirao je da svaki finansijski nedostatak koji može nastati nakon prestanka plaćanja osiguranja komercijalnim osigurateljima, bude pokriven državnim budžetom. Bertoncelj je u pismu državnom sekretaru u svom ministarstvu naglasio da oni podržavaju samo deset miliona evra godišnje. 
Šarec je stao na stranu Šabedara. "Ako se sistematski ne pozabavimo ovim problemima, uzalud je bacanje novca", rekao je on.
Pozvao je direktore slovenačkih bolnica da razgovaraju o tome kako uspostaviti bolju organizaciju kako bi se kapaciteti popunjavali tokom dana. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠOK U SLOVENIJI Premijer Šarec PODNOSI OSTAVKU i traži vanredne izbore

Izvor: Blic, 27.Jan.2020

Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je danas da će podneti ostavku na tu funkciju.

Nastavak na Blic...

Ostavka slovenačkog premijera, traži prevremene izbore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jan.2020

Slovenački premijer Marjan Šarec u ponedeljak je izjavio da će parlamentu već danas uputiti svoju ostavku i da je najbolje da se što pre održe vanredni parlamentarni izbori. On je kazao na vanrednoj konferenciji za novinare da njegova manjinska vlada u sadašnjoj situaciji nije u stanju sprovesti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.