Slovenački parlament odobrio slanje vojske na granicu

Izvor: RTS, 21.Okt.2015, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački parlament odobrio slanje vojske na granicu

Slovenački parlament je rano jutros usvojio zakon kojim je ovlastio vojsku da pomogne policiji u čuvanju državne granice, pošto je na hiljade izbeglica preplavilo zemlju.
Novi zakon će omogućiti slovenačkoj vojsci da kontroliše granice kada policija nije prisutna, javila je agencija Rojters, prenosi Tanjug.

Slovenija je u poslednja dva dana rasporedila 140 vojnika na granici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji će pomagati policiji. Vojska je upućena na državne granice tamo gde nema policije.
Prema rečima slovenačkog premijera Mira Cerara, ako bezbednosni uslovi budu zahtevali, parlament može da odobri slovenačkoj vojsci da upozorava, usmerava i privremeno ograniči kretanje osoba i da učestvuje u kontroli mase migranata.
U tu zemlju je od subote ušlo 20.000 izbeglica. Za zemlju od dva miliona stanovnika to je prevelik teret, pa Brisel šalje Ljubljani policijske kadrove, opremu i novac. Rano jutros, uprkos hladnoći desetine izbeglica ušle su iz Hrvatske u Sloveniju, preko reke Sutle.
"Reka je jako hladna i duboka, bio sam do glave u vodi. Potrebna nam je pomoć, hrana i odeća, potpuno smo mokri", kaže jedan migrant.
Mađarska blokada granice sa Hrvatskom u petak u ponoć izazvala je domino efekat širom Balkana, sa hiljadama zaglavljenih izbeglica na graničnim prelazima.
Posebno je dramatično na slovenačko-austrijskoj granici, gde je oko podneva kolona od 5.000 izbeglica krenula peške prema Gracu.
Opozicione stranke su navele da vlada treba da sledi Mađarsku i podigne ogradu na slovenačkoj granici sa Hrvatskom da bi sprečila izbeglice da uđu u zemlju.
I zvaničnik slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova najavio da se mogućnost obezbeđenja graničnih prelaza fizičkim preprekama ne može isključiti ukoliko protok izbeglica eskalira.
Portparol austrijske policije u Štajerskoj istoga dana potvrdio da je oko 6.000 ušlo u Austriju iz Slovenije.
U međuvremenu, iz prihvatnog izbegličkog kampa u Opatovcu, na istoku Hrvatske, izbeglice su i tokom prošle noći organizovano autobusima i vozovima upućivane do granice sa Slovenijom, a autobusi stalno dovoze u kamp nove izbeglice sa hrvatsko-srpske granice kod Bapske, prenosi Beta.
Hrvatska predsednica poručuje da svaka država ima pravo da štiti svoje granice, ali da odluka suseda o slanju vojske na granicu ne sme da utiče na bilateralne odnose dve zemlje.
Izbeglice neprekidno pristižu 
Ispred kampa u Opatovcu, u Hrvatskoj, u kojem je tokom noći bilo oko 2.100 ljudi, jutros je formirana kolona od desetak autobusa sa izbeglicama koje će biti prevezene do Slovenije, javio je HRT.

Nešto pre ponoći, voz sa 1.500 osoba stigao je u Ključ Brdovečki u blizini slovenačke granice i potom su preko mosta prešli granicu i ušli u Sloveniju.
Prema navodima medija, oko 1.000 izbeglica tokom noći je stiglo u Sloveniju kod mesta Pardiž.
Prema informacijama sa terena, Slovenija propušta izbeglice, ali je stanje u toj zemlji, navode mediji, dramatično, jer je više hiljada izbeglica juče ušlo u zemlju koja nema dovoljno smeštajnih kapaciteta.
Najkritičnije je bilo u kampu u Brežicama, u koji može stati oko 400 ljudi, a bilo ih je u jednom trenutku oko 2.000. Najviše izbeglica nalazi se u Šentilju, blizu granice sa Austrijom, a kapacitet tog kampa je oko 3.000 ljudi.
HRT javlja da je u Sloveniju do utorka uveče ušlo oko 7.000 ljudi, a u Austriju otišlo njih 4.000.
Slovenija tvrdi da Hrvatska bez dogovora dovozi izbeglice do "zelene granice" i pušta ih da uđu u tu zemlju, a vlast u Zagrebu poručuje da nema razloga za svađu sa Slovenijom, koja, kako kažu, samo treba da radi što i Hrvatska, odnosno da propušta izbeglice dalje prema zapadnijim državama EU u koje i žele da idu.
Sloveniji je ponuđeno da hrvatski autobusi prevezu izbeglice skroz do austrijske granice.
Cerar: Saradnja s Austrijom dobra, s Hrvatskom ne
Slovenački premijer Miro Cerar se i u intervjuu nemačkom Veltu požalio da se Hrvatska ne pridržava operativnih dogovora o broju izbeglica koje šalje u Sloveniju, dok saradnju s Austrijom u tom pogledu vidi kao veoma dobru.
"Od članice Evropske unije očekivao bih drukčije ponašanje", istakao je Cerar, prenosi Tanjug.
Predsednik slovenačke vlade napominje da je u stalnom kontaktu s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, ali da na "radnom nivou" nema komunikacije i saradnje koja je u aktuelnoj migrantskoj krizi potrebna.
Cerar tvrdi da se Hrvatska ne drži dogovora o prelazima granice i broju izbeglica, a suradnju s Austrijom pohvaljuje i to "na svim nivioma".
"U osnovi, Austrija dopušta ulazak izbeglica iz Slovenije, ali ne u onom broju i onom brzinom kojom one dolaze nama", objašnjava premijer i dodaje da je Slovenija mala zemlja koja ne može da reši evropski izbeglički problem, prenosi Hina.
Cerar podseća da je Slovenija najmanja država na balkanskoj ruti, što ograničava kapacitete kontrole granice i prijema izbeglih osoba.
"Pozivamo EU i sve članice da se teret migracijskog toka pravednije raspodeli", poručio je slovenački premijer, uz zaključak da je potrebna koordinacija svih država i da dugoročno problem treba rešavati tamo gde je i nastao, odnosno u Siriji, Iraku i Avganistanu.
Cerar je noćas, u izjavi novinarima pre glasanja u parlamentu, najavio da će danas zvanično od Evropske unije zatražiti policijsku i finansijsku pomoć.
Zbog sve napetijih odnosa u regionu, predsednik Evropske komisije za nedelju je zakazao vanredni sastanak šefova država i vlada Zapadnog Balkana i Evropske unije. Sastanak je predložila nemačka kancelarka, jer Berlin ne želi nove potrese na Balkanu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovenija: Vojska može da upotrebi silu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2015

Slovenački parlament je danas u ranim jutarnjim satima sa 66 glasova za i pet protiv prihvatio izmene zakona o obrani koje vojsci daju dodatna ovlačćenja u zaštiti državne granice, među kojima je i dozvola da upotrebi silu, preneo je Jutarnji list...Izmene zakona donete su na predlog vlade koja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Slovenija: Parlament ovlastio slanje vojske na granicu

Izvor: Press, 21.Okt.2015

Slovenački parlament usvojio je rano jutros zakon kojim je ovlastio vojsku da pomogne policiji u čuvanju državne granice, pošto je na hiljade izbeglica preplavilo zemlju. .        Novi zakon će omogućiti slovenačkoj...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.