Slovenačka vlada hoće šator od 70.000 evra

Izvor: Politika, 10.Sep.2009, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenačka vlada hoće šator od 70.000 evra

Komentatori se slažu da su sve dosadašnje mere Pahorove vlade za ublažavanje posledica krize usmerene u zaštitu šake bogatih na račun osiromašene srednje klase, likvidiranih fabrika i otpuštenih radnika

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana – Rasipnički vladin šator, odjeknula je u javnosti kao bomba vest da je Generalni sekretarijat vlade predložio kabinetu premijera Boruta Pahora da za plan „razvojnih programa” za ovu godinu odvoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i 388.000evra za obnovu protokolarnih objekata. Vest bi možda prošla bez veće pompe da Pahorovi ministri već mesecima ne upozoravaju sunarodnike da je budžet prenapregnut, usled čega je ministarka za javnu upravu Irma Pavlinič-Krebs preksinoć neuspešno pregovarala sa vođama sindikata iz javne uprave o zamrzavanju plata.

Utoliko je iznenađenje bilo veće kada je nekoliko sati kasnije procurilo da vlada –čiji su ministri predstavnicima prosvetara, zdravstva, policajaca i drugih javnih službi dokazivali da je državna kasa prazna te da neće biti ništa od povišica koje im je obećala prethodna vlada Janeza Janše, uz poziv zaposlenima na zatezanje kaiša i štednju – širokopotezno planira ulaganje novca u obnovu vila u državnom vlasništvu. Projekat „za finansiranje investicija i investicionog održavanja objekata” kojimaupravlja državni reprezentativni kompleks Brdo kod Kranja predviđa 135.000evra za renoviranje vile Podrožnik koja se koristi za prijeme stranih delegacija, bankete i državne proslave usred Ljubljane.

Ljubljanski mediji upozoravaju, međutim, da prestonica a ni država ne oskudevaju u kapacitetima za protokolarne potrebe, posebno zato što je većina bogato obnovljena i isfinansirana tokom priprema za prošlogodišnje predsedavanje Slovenije EU.

Na pitanje „zar je ova krizna godina pravo vreme za obnovu reprezentativnih državnih vila?” predsednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije Dušan Semolič odgovara da to nikako nije zgodno vreme za takve poduhvate već da bi država trebalo da prione obnovi opštih prioriteta u društvu i osigura funkcionisanje socijalne države. Komentatorise slažu da su sve dosadašnje mere Pahorove vlade za ublažavanje posledica krize usmerene u zaštitu šake bogatih na račun osiromašene srednje klase, likvidiranih fabrika i otpuštenih radnika. Semolič opominje da vlast planiranjem investicija u obnovu protokolarnih objekata dokazuje da ništa nije naučila kako da izvuče narod iz krize. „Neka protokolarni objekti sačekaju da se smiri kriza jer ne mogu da čekaju ljudi koji su izgubili posao i treba im pomoć koje nema niotkuda; neka država pokaže brzinu na drugim područjima, a ne u obnovi protokolarnih objekata”, ogorčen je Semolič. Bez teksta ga je ostavio podatak da vlada namerava da uz vilu Podrožnik (u vreme kada će zbog obnove biti onemogućeno njeno korišćenje) postavi šator vredan neverovatnih 70.000evra.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 10/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.