Skupa struja za jevtinu vodu

Izvor: Politika, 21.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupa struja za jevtinu vodu

Nagomilani komunalni problemi u Goraždu „obijaju se o glavu” preduzeću „6. mart”

Goražde – Upravna zgrada Javnog komunalnog preduzeća „6. mart” u Goraždu ostala je bez struje zbog duga Elektrodistribuciji od oko 150.000 maraka. Tako su obustavljeni čak i poslovi ispostavljanja i naplate računa za komunalne usluge. Vest, sama po sebi u moru dugovanja ne bi zavređivala posebnu pažnju da se nagomilani komunalni problemi, koji su kulminirali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još pred nedavne lokalne izbore, nisu vratili kao bumerang goraždanskim komunalcima zbog toga što su prihvatili obaveze koje nisu pratile finansijske dotacije iz opštinskog budžeta.

Direktor javnog komunalnog preduzeća „6. mart”, Sadik Silajdžić, upozorio je da je paralisan rad uprave, a potez goraždanske Elektrodistribucije okarakterisao je ishitrenim i nekorektnim, podsetivši da su u prvih deset meseci ove godine za struju platili 217.000 maraka.

Naime, ovdašnji komunalci troše velike količine struje za postrojenja u fabrici vode koja se nalazi u Vitkovićima iznad Goražda, u sastavu industrijske zone nekadašnje fabrike „Azot”. Tako prečišćenu drinsku vodu komunalci naplaćuju po ceni od 0,60 maraka po kubnom metru, iako je još 1998. prerada tehničke vode koštala 0,80 maraka. Dakle, po zahtevu lokalne i kantonalne uprave, ali ne i uz finansijsko pokriće troškova prečišćavanja drinske vode, goraždanski komunalci već godinama unapred ulaze u gubitke koje niko ne namiruje.

Stoga je Silajdžić najavio korekcije cene vode, koja bi za građane morala da bude oko jedne marke po kubiku. Kako će ovaj zahtev proći kod nadležnih u opštinskoj i kantonalnoj upravi veliko je pitanje, a kad je reč o građanima, saveti potrošača već su se izjasnili negativno, ne podržavajući nikakva povećanja cene vode.

No, nije samo voda izvor gubitaka i problema goraždanskih komunalaca. Zbog zatvaranja deponije smeća Lug u mesnoj zajednici Zupčići 1. septembra, u vreme predizborne kampanje za lokalne izbore, bili su suočeni sa (ne)očekivanim ekološkim problemom. Na podsticaj tadašnje vlasti, krenuli su „grlom u jagode” na otvaranje nelegalne deponije smeća u Trešnjici, što je obustavljeno nakon protesta srpskih povratnika u mesnu zajednicu Glamoč. Kako grad ne bi bio zatrpan smećem usledio je privremeni dogovor sa komunalnim preduzećem „Komunalac” iz susednog Novog Goražda, za šta po kamionu smeća plaćaju 80 maraka, što su neplanirani troškovi za goraždanske komunalce. Ovaj aranžman dva komunalna preduzeća iz dva susedna grada na Drini, o kome se negativno izjasnila nova lokalna vlast u Novom Goraždu jer je deponija u naselju Mašići nelegalna i divlja, ističe narednih dana.

Tako će se bez sumnje, kao struja i smeće „obiti o glavu” dosadašnjeg poslovanja „na reč” koje je, očigledno, proizvelo probleme i neplanirane gubitke javnog komunalnog preduzeća „6. mart” iz Goražda.

S. Heleta

[objavljeno: 21/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.