Skulpture sa dušom

Izvor: Politika, 17.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skulpture sa dušom

Dimitrije Nikolić pravi figure od drveta i poklanja ih prijateljima

Zvornik – Dimitrije Nikolić iz Donje Borine u Srbiji, po zanimanju inženjer tehnologije, rukovodilac je tehničke pripreme u zvorničkoj fabrici glinice „Birač”, ali je umetnik u duši i u slobodno vreme pravi figure od drveta. Još u detinjstvu pokazivao je sklonost prema radu u drvetu. U drugom ili trećem razredu osnovne škole od ljeskovog drveta napravio je garnituru šahovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << figura. Na časovima likovnog oduševljavao je nastavnike koji su mislili da će se opredeliti za umetnost. I on sam je to želeo, međutim, roditelji su smatrali da se od toga ne može živeti.

„Žao mi je što nisam otišao dalje, ali sam koristio slobodno vreme da napravim i ovekovečim nešto. Nađem u prirodi drvo i prilagođavam ga zamišljenom. Samo je ovaj Kvazimodo koji podseća na zvonara Bogorodičine crkve kakvim sam ga našao. To je u stvari koren veoma lepe ruže koju sam premeštao pa je uvenula. Iskoristio sam koren da nešto od nje ostane trajno”, kaže Nikolić.

Za vajanje koristi tvrdo drvo, hrastovinu, orah, krušku, bukvu, brest koje obrađuje priručnim alatom, dletom, nožem i specijalnim nožićima koje je sam izradio. Figure ne prodaje već ih poklanja rodbini i prijateljima. Napravio je više od 100 figura, a mnoge su rasute širom sveta, čak do Australije.

„Jednom sam video iz autobusa čoveka i prema njemu sam napravio ovog Metuzalema, vitez Pantelija je napravljen po jednom Panteliji, oblik komada drveta sam iskoristio da napravim ovaj El toro, labud je napravljen od prirodnog oblika grane kruške iz mesta moje supruge, pa je njoj i posvećen”, kaže Nikolić.

U fabrici glinici „Birač” radi 30 godina i konstruisao je više od 250 alata od kojih su neki svrstani u inovacije. Njegovo rešenje koje je omogućilo hladno savijanje cevi za grejače autoklava eliminisalo je uvoz opreme iz Rusije i donelo uštede fabrici.

S. Popović

[objavljeno: 18/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.