Izvor: B92, 03.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skroman priliv investicija u CG

Podgorica -- Crna Gora je ostvarila skroman uspeh u privlačenju stranih investicija koje su u prethodnih deset godina bile 1,3 milijardi evra.

Veći priliv stranih investicija zabeležen je prošle godine, kada je u Crnu Goru investirano 505 miliona evra, saopštila je danas Agencija Vlade Crne Gore za promociju sranih investicija.

Ukupne investicije u od 1997. godine do kraja 2004. godine iznosile su oko 420 miliona evra, dok je u 2005. godini u Crnoj Gori ukupno investirano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 382,8 miliona evra.

Najznačajniji investitori su iz Norveške, Austrije, Rusije, Slovenije i Mađarske.

Broj zaposlenih u Crnoj Gori je tokom prošle godine povećan za pet odsto, na 203,5 hiljada, a izvoz robe i usluga za 40 odsto, na uklupno milijardu evra, dok je uvoz povećan za trećinu, na ukupno 1,4 milijarde evra.

Prošle godine "siva ekonomija" je bila 20 odsto ukupne priuvredne

aktivnosti što je pet odsto manje nego 2005. godine.

Agencija je navela da je privatizacija u Crnoj Gori jedna od najuspešnijih u svim zemljama u tranziciji.

Za ovu godinu najavljeni su tenderi za privatizaciju Duvanskog kombinata, hotela Budvanske rivijere, instituta "Dr Simo Miloševuić" i malih hidroelektrana Elektroprivrede Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.