Skoplje istražuje bekstvo Gruevskog, Zaev već sve zna

Izvor: RTS, 30.Nov.2018, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje istražuje bekstvo Gruevskog, Zaev već sve zna

Tužilaštvo u Skoplju pokrenulo je predistražne radnje o bekstvu bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je 11. novembra, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, pobegao u Mađarsku gde je, u međuvremenu, dobio politički azil. Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao da već zna sve detalje, ali da će javnost obavestiti po okončanju istrage.
Tužilaštvo će pregledati snimke kamera sa graničnih prelaza i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sigurnosnih kamera u okolini zgrade u kojoj živi, kao i izveštaje institucija i podatke iz banaka, saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Skoplju.

Ukoliko se utvrdi da postoje osobe koje su učestvovale u begu bivšeg premijera, istraga će biti podignuta na viši nivo.
Makedonski premijer Zoran Zaev je, u međuvremenu, rekao da je upoznat sa svim detaljima interne istrage obavljene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali da će javnost obavestiti tek kada tužilaštvo okonča istragu. 
Gruevski je na za sada nepoznat način napustio Makedoniju 11. novembra, nakon čega je u pratnji mađarskih diplomata, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, stigao u Budimpeštu.
Vlasti ove tri države detaljno su dokumentovale način na koji je Gruevski prešao preko njihove teritorije, ali još uvek ostaje nejasno na koji način je napustio Makedoniju, svega dva dana pre nego što je trebalo da se javi na izdržavanje zatvorske kazne. 
Makedonske vlasti su međunarodnu poternicu za Nikolom Gruevskim raspisale tek 13. novembra, kada je bivši makedonski premijer i lider VMRO-DPMNE već uveliko bio u Mađarskoj.
Gruevski je osuđen na dvogodišnju robiju zbog malverzacija tokom kupovine 600.000 evra vrednog "mercedesa" za potrebe vlade. Protiv njega se u Makedoniji vodi još nekoliko postupaka, zbog čega mu je početkom nedelje oduzet poslanički imunitet.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pokrenut predistražni postupak u slučaju bekstva Gruevskog

Izvor: Blic, 30.Nov.2018

Osnovno javno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju pokrenulo je danas u Skoplju predistražni postupak u vezi bekstva bivšeg premijera Nikole Gruevskog u Mađarsku.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.