Skoplje, demonstranti i policija oči u oči

Izvor: RTS, 06.Maj.2015, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje, demonstranti i policija oči u oči

U sukobima u Skoplju povređeno 38 policajaca, a privedeno 30 demonstranata, saopštila policija. Opozicija najavila širenje protesta. Vlast optužuje SDSM za političke manipulacije. Protesti u Skoplju, Bitolju i Prilepu.
20.05 - Demonstranti se nalaze ispred Sobranja, makedonskog parlamenta. Skup protiče bez incidenata. 
18.45 - Demonstranti odlučili da protest održe pred zgradom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamenta. Raste broj okupljenih.
18.00 - Znatno manje ljudi u centru Skoplja nego sinoć. Policija blokira sve prilaze zgradi Vlade Makedonije.

17.45 - Policija podnela krivične prijave protiv četiri osobe zbog sinoćnjih nereda u centru Skoplja. 
17.15 - Makedonska policija raspoređuje snage ka mestu na kojem će se ponovo okupiti demonstranti. Opozicija poručila pristalicama da na protest ne vode decu i kućne ljubimce.

Sukobi policije i demonstranata prošle noći u Skoplju, označili su početak najdublje političke krize u kojoj se Makedonija našla još od sukoba 2001. godine. Opozicija najavljuje širenje protesta, vlast političke rivale optužuje za izdaju i saradnju sa stranim službama.

U sukobima je povređeno 38 policajaca. Privedeno je 30 demonstranata, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska. Uništeno je sedam policijskih vozila, jajima je gađana zgrada vlade, goreli su i kontejneri.
Nevladina organizacija "Civil" tvrdi da se u pritvoru nalazi 27 osoba, od kojih su neki prebijeni.
Stranka VMRO-DPMNE premijera Nikole Gruevskog optužila je opoziciju da pokušava da izazove građanski rat, navodeći da "SDSM želi da izazove građanski rat".
Sličnim tonom stanovnicima Makedonije obratio se i Gruevski, koji je snimke prisluškivanih razgovora nazvao "montiranim".
Međunarodni zvaničnici uzdržani su u procenama značaja protesta. Tako su u prethodnih petnaestak godina, uprkos povremenim krizama, uspeli da održe relativnu stabilnost u Makedoniji, opterećenoj složenim međuetničkim i verskim pitanjima, a sada i ozbiljnom političkom krizom na svim nivoima.
Nejasno je kojoj će se strani privoleti i makedonski Albanci, koji čine četvrtinu od oko dva miliona stanovnika te države. Ali Ahmeti, koalicioni partner u vladi Gruevskog, uzdržan je jednako kao i opoziciona Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija.
Stvari bi, bar sa albanske strane, mogle biti mnogo jasnije naredne sedmice, kada se očekuje da će SDSM objaviti snimke telefonskih razgovora koji se tiče petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera.
Sukobi na ulicama Skoplja izbili su pošto je opozicioni Sodijaldemokratski savez objavio snimak prisluškivanog razgovora ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, premijera Nikole Gruevskog i još nekolicine zvaničnika iz kojih proizlazi da su želeli da prikriju odgovornost za smrt Martina Neškovskog 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Skoplje, protest ispred Sobranja

Izvor: RTS, 06.Maj.2015

Novi protesti u Skoplju, demonstranti se okupili ispred makedonskog parlamenta. U sinoćnim sukobima u Skoplju povređeno 38 policajaca, a privedeno 30 demonstranata, saopštila policija. Vlast optužuje SDSM za političke manipulacije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.