Skoplje, dan posle

Izvor: RTS, 06.Maj.2015, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje, dan posle

Ministarštvo unutrašnjih poslova Makedonije nije se zvanično oglasilo nakon sinoćnjih protesta u kojima je više osoba povređeno i privredeno, a građani putem društvenih mreža pozivaju na nova okupljanja, svakoga dana u 18 sati.
"Dan je bio dug, ispunjen gnevom i pravdom. Policija je tukla, maltretirala i hapsila svoj narod, koristila vodene topove i pendreke. Danas smo doznali da smo svih ovih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bili na pravoj strani. Da se izborimo za život! Svaki dan u šest! Vidimo se sutra!", poruka je koja se širi društvenim mrežama, preneli su makedonski mediji.

Plenum studenata, koji se priključio građanskom protestu, objavio je da je sinoć u čitaonicu "Braća Miladinović" upala grupa od pedesetak policajaca i da su pretili studentima da će protiv svih njih biti podnete krivične prijave.
U sinoćnjem sukobu policije i demonstranata ispred zgrade Vlade Makedonije povređeno je ukupno 25 policajaca, a provladini mediji tvrde da su nasilje izazvali demonstranti po unapred utvrđenom scenariju opozicione SDSM-a.
Ipak, slike sa terena koju su mogli da vide svi prisutni je bila sasvim drugačija, navodi portal Plusinfo.
Većina makedonskih nevladinih medija o protestu kažu da je bio miran i nenasilan, sve dok policija, posle pristizanja pojačanja, nije započela brutalnu akciju za potiskivanje demonstranata u oklne ulice.
Za vreme ove akcije, navode, deo demonstranata je brutalno pretučen.
"Provladini mediji lažu da u akciji nisu bile korišćene šok bombe i vodeni topovi iako to može da se vidi i na fotografijama sa lica mesta", navode ti mediji.
Upotrebu suzavca i vodenih topova je potvrdio i Radio Slobodna Evropa i dodaje da su tokom protesta bila demolirana policijska vozila i da su paljeni kontejneri.
Tokom protesta demonstranti su uzvikujući "Ubice" i "Gotovi ste", tražili ostavke premijera Nikole Gruevskog, ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i cele vlade.
Demonstranti su na zgradu vlade i policajce gađali jajima i kamenicama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skoplje, dan posle sukoba

Izvor: Politika, 06.Maj.2015

SKOPLJE – Ministarštvo unutrašnjih poslova Makedonije nije se zvanično oglasilo nakon sinočhnjih protesta u kojima je više osoba povređeno i privredeno, a građani putem društvenih mreža pozivaju na nova okupljanja, svakoga dana u 18 sati...„Dan je bio dug, ispunjen gnevom i pravdom. Policija...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.