Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje:Referendum, begunci, Kosovo

Skoplje -- Jedan od lokalnih lidera Albanaca u selu Tanuševci u Makedoniji najavljuje referendum za pripajanje Kosovu.

"Organizovaćemo referendum o pripajanju Tanuševaca Kosovu", kaže Džezair Šakiri, potpredsednik Nacionalne demokratske unije u Makedoniji. U Tanuševcima, pograničnom selu u delu granice Makedonije ka Kosovu, počela je ratna kriza 2001. godine, a Šakiri je bio jedan od lokalnih komandanata tadašnje Oslobodilačke nacionalne armije (ONA), poznat kao komandant >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hodža.

Najava takvog lokalnog referenduma dolazi istovremeno kad i začuđujuće bekstvo Džemaila Isenija, poznatog kao Džejmi Šej, jednog od nekadašnjih komandanata ONA, iz skopskog zatvora Idrizvovo, gde je izdržavao zatvorsku kaznu za terorizam.

Iseini je danas u telefonskoj izjavi za skopsku televiziju A1 rekao da se nalazi u Preševu, da nema nameru da se preda, te da mu nije cilj destabilizacija Makedonije.

Bekstvo jednog od bivših komandanata ONA u Skoplju je odmah povezano sa bekstvom sedmorice zatvorenika iz kosovskog zatvora Dubrava i već je dobilo i političke dimenzije.

Iako vlasti kažu da bekstva opasnih kriminalaca nemaju političku pozadinu, opozicija je zatražila skupštinsku sednicu i odgovornost ministra pravde i policije, Mihaila Manevskog i Gordane Jankulovske.

U javnosti preovlađuje mišljenje da begktva zatvorenika, ali i dvojice neuračunljivih ubica iz psihijatrijske bolnice Bardovci, koji još nisu pronađeni, nisu slučajna i da sve to treba shvatiti veoma ozbiljno.

Savet za nacionalnu bezbednost Makedonije je na jučerašnjoj sednici, posvećenoj razvoju situacije u procesu rešavanja budućeg statusa Kosova, ocenio da je bezbednosno stanje u zemlji stabilno.

To najviše bezbednosno telo u Makedoniji, kojim predsedava predsednik Branko Crvenkovski, ocenilo je juče da bi eventualna podela Kosova bila veoma opasna po Makedoniju i region.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.