Skinute dvojezične table u Vukovaru

Izvor: Studio B, 02.Sep.2013, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skinute dvojezične table u Vukovaru

Oko 100 demonstranata u Vukovaru na silu je skinulo jutros postavljene ploče ispisane ćiriličnim i latiničnim pismom. Povređeno četvoro policajaca.

Na javnim ustanovama u Vukovaru jutros je počelo postavljanje dvojezičnih tabli na latiničnom i ćiriličnom pismu, da bi nešto kasnije došlo do odlaganja jer postavljanje ometa grupa građana i predstavnika Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara koji su prvo ispred zgrade Poreske uprave cekićem razbili i skinuli ploču, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << potom je odstranili i sa zgrade vukovarske policije.

Predsednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić raspustio je demonstrante čime je okončan današnji protest zbog postvaljanja tabli na latiničnom i ćiriličnom pismu na javnim ustanovama u Vukovaru, ali je najavio da će se sutra ponovno okupiti ukoliko osvanu nove dvojezične ploče.

On je naglasio, kako prenosi Hina, da je Vukovar multietični grad i da niko nikoga ne sprečava da postupke vodi na svom jeziku, da vadi dvojezična dokumenta..., ali da su dvojezične ploče "poniženje za Vukovar" i da u tom gradu "nisu prihvatljive".

Josić je poručio da će se, kako je i najavljivano, dvojezične ploče u Vukovaru skidati i ubuduće i upozorio sve hrvatske političare da "dobro razmisle" i da "dobro paze šta rade".

Nakon nasilnog uklanjanja danas postavljenih ploča na latiničnom i ćiriličnom pismu sa zgrada Poreske uprave, Policije i Kancelarije državne uprave, član Štaba Vlado Iljkić je rekao da je "Štab zajedno s prijateljima i vukovarskim braniteljima primenom pasivne sile skinuo ploče".

Pohvalio je policajce za "izuzetno profesionalan rad bez obzira na kranji rezultat" i dodao da su policajci svojim ponašanjem učinili to da velike štete "u principu nije ni bilo".

"Izražavamo žaljenje zbog povređene policajke, no odgovornost snose oni koji su joj naredbe izdavali", rekao je Iljkić i istakao da Štab želi da poruči hrvatskoj javnosti, pogotovo onima koji su krenuli prema Vukovaru, da budu dostojanstveni.

Na javnim ustanovama u Vukovaru jutros je počelo postavljanje dvojezičnih tabli, da bi nešto kasnije došlo do prekida, jer je njihovo postavljanje ometala grupa nezadovoljnih građana i predstavnika "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara".

Tokom današnjih protesta protiv postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, okončanih nešto iza podneva, povređena su četiri pripadnika interventne policije, potvrdila je Hini zamenica portparola Policijske uprave vukovarsko-sremske Maja Barbarić.

"Troje policajaca, dve policajke i jedan policajac, povređeno je ispred zgrade Poreske uprave u Vukovaru, a jedan interventni policajac kod Kancelarije državne uprave", precizirala je ona, i potvrdila da do okončanja protesta niko od učesnika nije priveden.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Vukovar: Na protest povređeni policajci

Izvor: OkRadio.rs, 02.Sep.2013

Četiri policijaca povređena su na protestu protiv postavljanja dvojezičnih tabli u Vukovaru. Dva policajca i dve policajke povređeni su kada je oko 100 demonstranata silom skidalo tek postavljene table na latiničnom i ćirličnom pismu.   Inače, do završetka protesta u 12.20 niko od učesnika...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.