Izvor: B92, 05.Avg.2009, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal na godišnjicu Oluje

Knin -- Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odbio je da učestvuje na misi za poginule branitelje održanoj u crkvi u Kninu, zbog nedavnih napada na njega iz krugova Crkve.

Time je ceremoniju obeležavanja 14. godišnjice vojne akcije "Oluja", koja je održana u Kninu, obeležio neočekivani politički skandal s predsednikm države kao glavnim akterom.

Mesić je odbio da učestvuje na svetoj misi za poginule branitelje koja je nakon zvaničnog dela svečanosti održana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kninskoj crkvi Svetog Ante, a na kojoj su bili svi visoki politički funkcioneri predvođeni premijerkom Jadrankom Kosor i predsednikom Sabora Lukom Bebićem.

Kako javljaju elektronski mediji, Mesić je posle proslave na gradskom stadionu napustio Knin, a u saopštenju iz predsednikove kancelarije za medije navodi se da je Mesić odbio da učestvuje na misi zbog činjenice da se niko od zvaničnih crkvenih krugova nije ogradio od izjava na račun Mesića objavljenih u crkvenom listu Glas Koncila.

"Niko se iz Crkve nije ogradio od nedavnog uvodnog komentara novinara i urednika Ivana Miklenića u Glasu Koncila u kojem se govori o 'veleizdajniku' s indirektnim aluzijama na predsednika države", navodi se u objašnjenju poslanom medijima iz Mesićeve kancelarije.

Glas Koncila je zvanično glasilo Katoličke crkve u Hrvatskoj, pa je predsednik protumačio da su tvrdnje iznesene u tekstu zapravo očigledan stav crkve prema njemu i zbog toga je odbio da učestvuje na misi, objašnjava se iz Mesićeve kancelarije.

Iz istog razloga, navodi se dalje, predsednik nije prisustvovao crkvenoj svečanosti povodom Dana državnosti održanoj 25. juna.

Vojni sveštenik Juraj Jezerinac, koji je održao današnju misu u Kninu, odmah je odgovorio na neočekivani Mesićev potez i u propovedi na misi je rekao da je učestvovanje državnih funkcionera na ovakvoj misi "mnogo više od protokolarnog čina".

"Crkva svoje poslanje u državnim institucijama vidi kao način služenja demokratskom društvu. I učestvovanje državnih funkcionera u svetoj misi više je od protokolarnog čina. A svakako je znak da se duhovne vrednosti cene i poštuju u hrvatskoj državi", poručio je vojni biskup Jezerinac s oltara kninske crkve.

Najnoviji skandal samo je potvrdio dosadašnje hladne odnose koje Mesić već godinama ima prema zvaničnoj crkvi u Hrvatskoj, pošto joj je u nekoliko navrata prigovorio da u svojim redovima ima previše sveštenika koji sa crkvenih oltara otvoreno promovišu neskriveno desno orijentisane političke stavove.

Godišnjica obeležena skupom u Kninu

Proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Kninu je počela polaganjem venaca poginulim hrvatskim vojnicma na tamošnjem groblju u prisustvu najviših državnih zvaničnika, nakon čega je na kninskoj tvrđavi podignuta hrvatska zastava.

Na centralnoj svečanosti na stadionu fudbalskog kluba "Dinara" prisutnima su se obratili predsednik Stjepan Mesić, premijerka Jadranka Kosor i predsednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

"Na ovom mestu još jednom bez kolebanja osuđujem sve zločine počinjene u ratu bez obzira ko ih je počinio i ko su žrtve", rekao je Mesić i naveo da "zločine počinjene pod krinkom hrvatstva treba osuditi još energičnije, jer oni bacaju senku na pravednu borbu hrvatskih branilaca i na njihove žrtve".

"Ova Hrvatska nije sazdana na zločinu, za razliku od jedne druge tvorevine koja je za vreme II svetskog rata uzurpirala hrvatsko ime", rekao je predsednik Hrvatske.

Kosorova je u svom govoru naglasila da bez veterana ne bi bilo današnje Hrvatske i podsetila na 174 poginula i 1.430 ranjenih hrvatskih vojnika. "Njihova je žrtva uklesana u same temelje hrvatske države", rekla je Kosorova.

"Hrvatska je članica NATO-a i njeni vojnici danas u svetu svedoče za mir, demokratiju i saradnju, za sve šta su naši branioci dali živote", rekao je Bebić.

Manifestaciji na stadionu prisustvovali su i ministar odbrane Branko Vukelić, ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko, ministar porodice veterana i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, predstavnici Knina i drugih gradova i opština, predstavnici katoličke crkve, aktivisti veteranskih udruženja i oko hiljadu veterana.

Manifestaciji nisu prisustvovali predstavnici Srba, a Srpsko narodno vijeće i srpska veća po županijama juče su održali sednice sećanja na sve žrtve rata i egzodusa, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti.

U juče datoj izjavi sećanja ukazalo se na potrebu podsticaja povratka onih Srba koji ni 20 godina nakon rata nisu ušli u svoje kuće ili ostvarili svoja prava.

SNV je pozvao najviše predstavnike Hrvatske i Srbije, kao i drugih zemalja u regionu da obnove saradnju u rešavanju preostalih izbegličkih pitanja, od obnove do izgubljenih stanarskih prava, ali i saradnju u kažnjavanju počinjenih ratnih zločina i osudi politika koje su dovele do njih i do egzodusa.

SNV je pozvao zemlje regiona da pozovu međunarodnu zajednicu, a posebno EU i njene članice, na formiranje solidarnog fonda koji bi i u uslovima ekonomske krize omogućio da se proces povratka izbeglica nastavi, a povratničke sredine revitalizuju u socijalnom i ekonomskom smislu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.