Skandal: Siromašnu decu u Hrvatskoj zovu LIDLIĆI

Izvor: Mondo, 29.Sep.2017, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal: Siromašnu decu u Hrvatskoj zovu "LIDLIĆI"

Hrvatskim vrtićima i školama širi se novi, zabrinjavajući trend. Naime, siromašnu decu njihovi vršnjaci zovu "lidlićima".

Foto: MONDO, Lana Stošić

  Za sada ovaj pogrdan naziv za siromašne mališane je primećen samo u Splitu, a verovatno se dešava i u drugim mestima širom Hrvatske.

"Lidlićima" tako deca nazivaju onu decu čiji su roditelji siromašniji, pa im odeću i školski pribor kupuju u Lidlu, trgovinskom lancu poznatom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << po niskim cenama.

Gordana Buljan Flander, direktorka Poliklinike za zaštitu dece i mladih, smatra da se ovo ne dešava samo u Splitu, već i šire.



"Deca su danas izložena raznim uticajima i raznim, nazovimo ih tako, negativnim herojima. Naime, deci su danas heroji oni koji nose markiranu robu, oni koji su nasilni. Devojčicama su heroji seksualizovane devojke. To im nameću mediji, okolina, a naravno da su mi kod kuće roditelji prvi modeli za identifikacije, koje potom imitiraju", rekla je Buljan Flander.

Lidl na meti: U fotošopu uklonili pravoslavni krst

Stručnjak za nasilje među decom i mladima kaže da se ipak ne može reći da su izraze poput "lidlići" deca čula od svojih roditelja.

Da li će dolazak LIDL-a u Srbiju "oboriti" cene?

"To ne možemo tvrditi da sigurnošću, ali kad se to dogodi, bitna je uloga roditelja i odgajatelja da decu pouče ispravnim vrednostima", rekla je Buljan Flander za Index.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.