Izvor: RTS, 09.Jan.2021, 21:09

Širom Srpske obeležen Dan Republike

Republika Srpska obeležava Dan republike – 9. januar, bez svečanog defilea i velikih okupljanja. Sveta arhijerejska liturgija održana je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a večeras i svečana akademija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je praznik i naglasio da su nam više nego ikada potrebni vera, jedinstvo i snaga. Srbija ostaje pouzdani oslonac Republike Srpske, poručuje Vučić.
Naša je obaveza da čuvamo RS, da je gradimo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da je budućim generacijama predamo jaku i stabilnu. Dvadesetdevet  godina od osnivanja kažemo da je Srpska moderna, demokratska politički i institucijalno stabilna, ističe predsednica Željka Cvijanović.

"Nažalost ova godišnjica je još jednom pokazala da ni 25 godina nakon mira mnogi untar i izvan BiH nisu odustali od netrpeljivosti ili unitarizacije", rekla je Željka Cvijanović predsednica RS 
Milorad Dodik ponavlja, za nas je cilj samostalna i slobodna Republika Srspka. Ona ostaje, kaže nešto najvrednije što smo stvorili.
"Borba na političkom planu će se nastaviti i ona neće biti ni malo laka, a ono što narednu godinu izdvaja od ostalih je to što slavimo 30 godina RS. I moramo da se pripremimo za tih 30 godina. Moramo biti jači, bolji, da budemo sretni i zadovoljni upravo činjenicom da iduće godine obilježavamo 30 godina postojanja", reako je Milorad Dodik - srpski član Predsendištva.
Čestitke iz Beograda. Ove godine ne iz svečane sale već video linkom jer je svečana akademija zbog virusa korona prilagođena televizijskom prenosu. Minstar inostranih poslova Nikola Selaković ističe da je dužnost Srbije da brine o Srpskoj, da poštuje teritorijalni integritet BiH ali da ljubomorno čuva specijalne odnose sa Srpskom.
"Srbija voli, poštuje i podržava RS, na to je obavezuje ne samo ubjedljiva većina mišljenja naših građana već i međunarodno pravoi Dejtonski sporazum", rekao je  ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković.
Na godišnjicu Republike posthumna odlikovanja za zdravstvene radnike koji su preminuli od virusa korona, Klinički centar Banja Luka, devet regionalnih bolnica i 50 domova zdravlja.
"Najiskrenije poštovanje pokazujem za sve i jedan ljudski život koji je ova pandemija uzela, nažalost neke i od naših kolega", naveo je Vlado Džajić - direktor Univerzitetsko kliničkog centra Banja Luka.
Na godišnjicu Srpske liturgija koju je predvodio vladika banjalučki Jefrem. Ove godine zbog epidemiološke situacije nije bilo svečanog defilea koji je pomjeren za Vidovdan 28. juna ali zato je centrom grada prodefilovao policijski orkestar.
Večeras se u Republici Srpskoj prikazuje i film "Koridor" autorke Slađane Zarić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.