Plivanje za Časni krst

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2022, 10:24

Plivanje za Časni krst

Bogojavljensko plivanje za Časni krst je danas organizovano u mnogim mestima Srbije i širom Republike Srpske.

Marija Stevanović prva stigla do krsta na Savskoj promenadi

Marija Stefanović prva je doplivala do Časnog krsta na Savskoj promenadi, gde je Vojska Srbije sa rečnom policijom organizovala bogoljavljensko plivanje.

Marijin šestogodišnji sin je bio najvatreniji navijač na Savskog promenadi gde se okupio veliki broj građana da posmatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tradicionalno, peto, plivanje za Časni krst u organizaciji društva Prolanalazača.

Turistička organizacija Beograda podržava sve manifestacije koje neguju tradiciju, rekao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, saopštio je TOB.

Kako je navedeno, od 1919. do 1941. godine se isključivo na tom mestu, Savskoj promenadi, održavalo plivanje za Časni krst.

Učesnike je prvo blagoslovio sveštenik Milorad, starešina crkve Svete Petke, a zatim su sa ratnog broda skočili u hladnu Savu.

Ratni brod drugog odreda rečne flotile bio je prava atrakcija, ali i mnoštvo pripadnika rečne policije i spasioca koji su učestvovali u manifestaciji.

Đorđe Lukić najbolji u plivanju za Časni krst u Zemunu

U Zemunu su u tradicionalnom plivanju za časni krst učestvovala 223 takmičara, a razdaljinu od 33 metra, koji simbolizuju godine života Isusa Hrista, prvi je preplivao Đorđe Lukić (22) kojem su pripale statua Bogojavljenskog plivača i zlatna medalja Svebor saveza Beograd.

Obeležavanje Bogojavljenja počelo je u 9.00 časova liturgijom u Hramu svetog oca Nikolaja, a zbog epidemiološke situacije tradicionalna Litija zemunskim ulicama nije održana ove godine.

Pre početka plivanja sveštenstvo Hrama blagoslovilo je učesnike, koji su zatim položili zakletvu bogojavljenskih plivača.

Ovogodišnji osvajač Časnog krsta, inače pripadnik policijske brigade, Đorđe Lukić rekao je da mu je oduvek bila želja da učestvuje na tom takmičenju.

"Osećaj je neopisiv, prvi put sam plivao za krst. Svi koji smo plivali za krst pobednici smo danas, a ja sam imao malo više sreće da sam stigao pre ostalih", rekao je Lukić novinarima.

Dodao je i da se svakodnevno pripremao za takmičenje, kao i da će i sledeće godine ponovo plivati.

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je Zemun i ove godine centar obeležavanja verskog praznika Bogojavljenja.

Ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja posvećena je Udruženju "Evo ruka", koje su osnovali roditelji dece sa smetnjama u razvoju kako bi poboljšali kvalitet života i obezbedili im sigurnu budućnost.

Mileta Pitulić iz Zvečana prvi do krsta na Gazivodama

I ove godine na gazivodskom jezeru organizvano je plivanje za Časni krst, a prvi je do njega i stigao Mileta Pitulić iz Zvečana.

Ovo je njegovo sedmo učešće na ovoj manifestaciji, a peta pobeda, prenosi Kos sev.

"Za mene i većinu drugara ovo je takmičenje i borba za krst, koji će nas voditi dalje u životu", kazao je Pitulić.

Na gazivodskom jezeru danas su plivala i dvojica mladića iz Gračanice, Nemanja Mihajlović, koji pliva treću godinu i Marko Dimitrijević, koji je za Časni krst plivao peti put.

"Iskreno malo zbog vere, malo zbog zdravlja, malo i zbog takmičenja", rekao je Mihajlović.

Za Dimitrijevića nije važno ko će da pobedi, već mu je važno da ispoštujem veru i praznik.

Na obali kod gazivodske brane plivalo je više desetina učesnika, među kojima i nekoliko devojaka.

Danas je plivače blagoslovio iguman Crne Reke, otac Andrej, koji je kazao "da je potrebno da svako danas pronade svoj krst i da se bori za njega".

On je podsetio i na to da je poslednjih godina došlo do obnavljanja ove drevne tradicije.

Na obali kod gazivodske brane bili su prisutni pripadnici Kosovske policije, vojnici KFOR-a, kao i više od sto gledalaca uz same učesnike.

Današnji događaj obezbeđivala je ekipa Hitne pomoći i spasilacka ekipa.

Plivalo se takođe i u gnjilanskom kraju.

U Čačku do krsta prvi stigao 12- ogodišnji dečak

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje danas je 19. put organizovano u Zapadnoj Moravi u Čačku, a do krsta je prvi stigao dvanaestogodišnji Pavle Mečanin.

I pored pogoršane epidemiološke situacije, 106 devojaka i mladića se prijavilo za plivanje, a ceo događaj je pratilo nekoliko stotina građana.

Plivanje je organizovano na Gradskoj plaži pored Sportskog centra "Mladost" koji je sa Narodnim muzejom iz Čačka organizator događaja, a početak je označen pucnjem iz trešnjevog topa.

Mladom Pavlu ovo je treći put da učestvuje na plivanju za bogojavljenski krst.

"Krenuo sam da plivam za sebe, nisam znao da ću da pobedim", rekao je dečak.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović čestitao je svim plivačima, a posebno onim najmlađim.

"Posle godinu dana pauze zbog aktuelne situacije, ove godine smo nastavili tradiciju, plivanja za bogojavljenski krst u našoj Zapadnoj Moravi. Čestitke svim učesnicima i organizatorima, najviše mladim učesnicima, Pavlu Mečaninu, koji je i pobednik, ali i njegovim kolegama i koleginicama koji su ga pustili da on prvi skoči u Moravu i dođe do zaleđenog krsta", rekao je Todorović.

Za sve takmičare večeras će biti priređena Bogojavljenska akademija u velikoj sali Doma kulture.

Valjevo: Mladi vaterpolista do Časnog krsta u reci Gradac

Mladi vaterpolo reprezentativac Srbije i član VK "Valis" iz Valjeva, 17. godišnji Aleksandar Kovačević, pobednik je 11. plivanja za Bogojavljenski krst, koje je, u organizaciji Crkvene opštine Valjevo, pri hramu Vaskrsenja Hristovog, a uz blagoslov episkopa valjevskog, vladike Isihija, održanog na reci Gradac.

U nadmetanju za Časni krst učestvovalo je 40 plivača i jedna plivačica, koji su preplivali 33 metra, kao simbol Hristovih godina ovozemaljskog života.

Aleksandru Kovačeviću je ovo bilo drugo učešće na Bogojavljanskom plivanju, na prošlogodišnjem juniorskom prvenstvu Evrope na Malti sa vaterpolo reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju, a bio je na poslednjem širem spisku seniorske reprezentacije selektora Dejana Savića.

"Nije bitno ko je prvi stigao do Časnog krsta. Svi smo mi ovde pobednici, jer smo i pored niske temperature uskočili u vodu i ispoštovali praznik kako dolikuje", rekao je 17.godišnji Valjevac, koji je pobedu posvetio preminulom dedi.

Bogojavljanskom plivanju prethodila je litija od hrama Vaskrsenja Hristovog do Berkove brane na reci Gradac, kao i kulturno - umetnički program, u kojem su učestvovali dečji crkveni hor i umetnica Milica Dosković, koja je, pored ostalog, izvela svoj muzički hit "Ne dam".

I širom Srpske litije i plivanja za Časni krst

Bogojavljensko plivanje za Časni krst, biće danas organizovano širom Republike Srpske, a prethodiće im svete liturgije i litije do reka.

Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta biće uručene nagrade koje su obezbedili organizatori.

Plivanju za Časni krst prethodiće svete liturgije koje će biti služene u pravoslavnim hramovima, gde će biti osveštana bogojavljenska voda.

U Banjaluci će u Hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju služiti episkop banjalučki Jefrem, a odatle će u podne bogojavljenska litija krenuti ulicama grada ka gradskom mostu, gde će biti obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u reku Vrbas i plivanje za krst.

Pobednik će biti darivan velikim zlatnikom, dok će ostalim učesnicima biti uručeni prigodni pokloni, prenela je RTRS.

Plivanje za Časni krst biće organizovano i u reci Drini, kod višegradske ćuprije i Prijedoru u Sani, Trebišnjici i na Bilećkom jezeru u Hercegovini, na reci Kaljina na Sokocu, u Istočnoj Ilidži, na reci Željeznici kod mosta "Ratko Močević".

Plivaće se i u Novom Gradu, Brodu, na jezeru Perućac u opštini Srebrenica, u Bratuncu, Loparama, Foči i drugim gradovima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Širom Srpske litije i plivanja za Časni krst

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jan.2022

BANJALUKA - Bogojavljensko plivanje za Časni krst, povodom današnjeg praznika Bogojavljenja, biće organizovano širom Republike Srpske, a prethodiće im svete liturgije i litije do rijeka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.