Izvor: B92, 27.Avg.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šimić neće odležati kaznu

Zagreb -- Male su šanse da Ognjen Šimić odleži zatvorsku kaznu od devet godina na koju je osuđen zbog primanja mita od svojih pacijenata.

Šanse su male i uprkos činjenici da je za riječkim kardiologom raspisana međunarodna poternica. Šimić se nije pojavio na izricanju nepravosnažne sudske presude koja mu je u ponedeljak na Županijskom sudu u Rijeci određena nakon dovršenog višemesečnog suđenja.

Istoga dana mediji u Hrvatskoj su objavili da je osuđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kardiolog viđen u Sarajevu, nakon čega je postalo jasno da je Šimić pobegao u BiH, čije državljanstvo takođe poseduje.

Kako BiH ne izručuje svoje državljane u druge zemlje, Šimić je begom u susednu državu osigurao slobodu, a kako najavljuju pojedini mediji u Hrvatskoj, i mogućnost da nastavi sa lekarskom praksom.

To u matičnoj zemlji ne bi mogao budući da mu je presudom, uz zatvorsku kaznu, određena i petogodišnja zabrana rada u medicinskoj struci.

Hrvatska javnost postavlja pitanje zbog čega doktoru Šimiću nije na vreme oduzet pasoš.

Pravni stručnjaci objašnjavaju da se mera oduzimanja putnih isprava određuje samo ako postoji opasnost od bega.

Šimić je, međutim, sakrio da, uz hrvatsko, poseduje i bosanskohercegovačko državljanstvo.

Bosanskohercegovačka policija danas je potvrdila da još nije primila službeni zahtev za izručenje Šimića od hrvatskih pravosudnih vlasti.

Proteklih dana, međutim, predstavnici BiH su najavljivali da izručenje ionako neće biti izvršeno, jer pravni sistem BiH ne izručuje svoje državljane drugim zemljama.

Šimić je odmah po dolasku u BiH pokrenuo zahtev za dobijanje potrebnih dokumenata, pre svega potvrde o državljanstvu i prijave boravka.

Ti će mu dokumenti biti potrebni kada ga za desetak dana, na osnovu Interpolove poternice, policija BiH pozove na formalni informativni razgovor.

Predstavnik MUP-a BiH Amil Kreso hrvatskim je medijima već potvrdio da Šimić neće biti izručen Hrvatskoj i da je reč samo o odrađivanju međunarodno obavezujućih formalnosti.

Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je u utorak da hrvatsko pravosuđe namerava da vlastima BiH uputi zahtev za Šimićevo izručenje.

Međutim, kako je hrvatsko Ministarstvo pravde zna da do njega nikada neće doći, najavljena je i borba za jedinu preostalu mogućnost - da Šimić nakon pravosnažnosti presude kaznu odsluži u BiH.

Šimić je proglašen krivim za 18 dokazanih slučajeva uzimanja mita radi skraćenja čekanja na operativni zahvat u vreme dok je bio šef Odeljenja za kardiohirurgiju riječkog Kliničkog centra.

Uhapšen je 16. avgusta 2006. pošto ga je za traženje mita policiji prijavila bivša rukometna reprezentativka Ljerka Krajnović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako iskorijeniti korupciju u zdravstvu?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Avg.2008, 16:37

Riječki kardiokirurg Ognjen Šimić osuđen je zbog 18 slučajeva primanja mita na devet godina zatvora i daljih pet godina zabrane rada u struci. Šimić je osam godina uzimao novac od bolesnika i njihovih obitelji, kako bi izvršio operacije srca – preko reda. Korupcije u zdravstvu ima tamo gdje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.