Izvor: B92, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Silajdžić i Komšić pisali UN

Sarajevo -- Članovi Predsedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić od UN traže hitnu podršku u anuliranju rezultata genocida u BiH.

U pismu upućenom generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ki Mun Banu, Silajdžić i Komšić podsećaju da je 26. februara Međunarodni sud pravde doneo presudu u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, prema kojoj je počinjen genocid nad bosanskim muslimanima u srebreničkom kraju.

"Srbija je proglašena odgovornom za kršenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Konvencije o genocidu zbog svog propusta da genocid spreči i kazni sve osobe koje su učestvovale u tom zločinu i za odbijanje da se povinuje privremenim merama koje je Sud naredio 1993.", navela su dva člana Predsedništva BiH u pismu.

Prema njihovim rečima, Dejton je zaustavio genocid, ali je ostavio Bosnu i Hercegovinu podeljenu na dva poluautonomna entiteta, s gotovo uništenim istinskim multietničkim karakterom i nemoćnim centralnim institucijama.

Silajdžić i Komšić tvrde da je i danas budućnost BiH talac etno-teritorijalnih podela, te da je Dejtonski sporazum samo delimično sproveden. "Aneks 7 tog sporazuma, koji garantuje pravo svih izbeglih i raseljenih da se vrate u svoje domove, nije primenjen na bilo kakav značajan način, posebno na teritoriji Republike Srpske", navode Komšić i Silajdžić.

Oni od UN traže da upotrebe svoj autoritet kako bi osigurale eliminaciju rezultata genocida u BiH, posle čega bi se krenulo u modifikaciju ustavnih i drugih reformi u BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.