Sijarto: Mađarske diplomate nisu učestvovale u bekstvu Gruevskog

Izvor: RTS, 25.Nov.2019, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijarto: Mađarske diplomate nisu učestvovale u bekstvu Gruevskog

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je da diplomate iz te države nisu učestvovale u bekstvu bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, javlja mađarski portal 444.hu.
Mađarska je, godinu dana pošto je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski pobegao iz Skoplja i služenja dvogodišnje zatvorske kazne, demantovala učešće mađarskih diplomata u bekstvu.

"Nijedan mađarski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << diplomata nije na bilo koji način bio umešan u bilo koje bekstvo. Bivši makedonski premijer je u Mađarsku došao iz Albanije, u skladu sa međunarodnim pravom i uz poštovanje pravnih sistema država kroz koje je prošao", rekao je Sijarto.
Sijarto je naveo i da je Gruevski zatražio azil u mađarskoj ambasadi u Tirani.
"Stoga, nije važno da li je granicu prešao peške, na triciklu, konjskoj zaprezi ili na traktoru. Jedino je bitno da je sve učinjeno na valjan način", rekao je Sijarto.
Nikola Gruevski, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u aferi nazvanoj "Tenk", odnosno zbog svoje uloge u kupovini 600.000 evra vrednog "mercedesa", pobegao je iz Makedonije dva dana pre nego što je trebalo da se javi na izdržavanje kazne.
Gruevski je, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, pobegao u Mađarsku gde je tražio, a potom i dobio politički azil. Dva dana nakon njegovog bega, makedonska policija je za njim raspisala međunarodnu poternicu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sijarto: Odobren novi saziv Evropske komisije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Nov.2019

Savjet Evropske unije za spoljne poslove odobrio je novi saziv Evropske komisije, rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto (Szijjarto). Sijarto je za mađarske medije izjavio da odluka Savjeta EU da podrži novi saziv znači da nisu uspjeli pokušaji "međunarodnih promigrantskih snaga" da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.