Sijalice najzad ugasile petrolejke

Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sijalice najzad ugasile petrolejke

Selo Gornje Srijede kod Nikšića poslednje u Crnoj Gori, pre nekoliko dana, dobilo struju, iako je izgradnja elektromreže počela pre jedne decenije

Od našeg dopisnika

Nikšić – U selo Gornje Srijede koje se nalazi na središtu nekadašnjeg karavanskog puta između Hercegovine i Crne Gore, udaljeno 25 kilometara od Nikšića i na polovini saobraćajnice od grada pod Trebjesom do Republike Srpske – opštine Gacko, pre nekolika dana zasvetlele su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sijalice. To je poslednje selo u Crnoj Gori, koje je elektrifikovano, a čitavu deceniju trajala je izgradnja elektromreže do sela smeštenog između dve najveće planine na ovom području Crnog vrha i Njegoša donedavno bogatog četinarskom i drugom šumom.

U mestu u kome je ne tako davno živelo više od 60 domaćinstava, dvadesetak je dobilo struju. Međutim, loše saobraćajnice, nedostatak struje i vode, bili su razlog što su meštani napustili ovaj kraj u kojem je bila i osnovna škola.

– Da je ranije bilo dobrog puta i struje bilo bi više života u ovom kraju – kaže Radojka Nikolić (73). – Vreme je da svetlost obasja naš dom. Da ostavimo petrolejku i baterijsku lampu.

Slobodan Milić koji je ceo radni vek proveo u „Crnagora putu”, odnedavno je u penziji, kaže da je struja došla kad su svi žitelji gotovo otišli.

– Dugo je trebalo da se završi ovaj posao u kojem smo dosta muke videli. Kopali smo rupe za stubove, razvlačili žicu i nosili iste. Struje nije bilo kad je bilo života u ovom kraju. Sad kad nema meštana došla je struja. Šta vredi, što je došla, kad ja od moje penzije od 150 evra neću moći da platim priključak i uradim elektroinstalaciju u celoj kući – kaže naš sagovornik.

Inicijator akcije za uvođenje struje u ovom selu u Crnoj Gori Milan Radulović u razgovoru za „Politiku” kaže da je maja 1999. godine počela izgradnja. Trajala je celu deceniju sa prekidima zbog kojih je došlo, ne krivicom žitelja ovog kraja, nego zbog drugih okolnosti.

– Jedno vreme, priča naš sagovornik, nije bilo stubova, a i lopovi su usporili akciju u našem selu. Odneli su gotovo kilometar i po elektrokabla. Mi smo učinili sve što smo mogli. Nas petnaestak ljudi iz ovog kraja uz pomoć prijatelja i rođaka sa volovima i konjima u kršu i kamenu smo iskopali oko 200 rupa za dalekovodnu i niskonaponsku mrežu dugu više od tri kilometra, nosili stubove, razvlačili žicu i pomogli ljudima koji su završili za nas ogroman posao, kaže Radulović. – Veliku zahvalnost za ovaj poduhvat meštani duguju Ranku Terziću iz podgoričke „Elektrogradnje” i radnicima nikšićke „Elektrodistribucije”. Bilo bi lepo da je struja mnogo ranije došla, ali bolje ikad nego nikad, jer, kroz ovo selo je prošao asfaltni put prema Hercegovini. Možda će se neki od onih koji su se odselili iz Gornjih Srijeda vratiti u rodni kraj zaključuje Radulović.

Rade Vukićević

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.