Izvor: B92, 04.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sibirski tigrovi kod svog vlasnika

Podgorica -- Par sibirskih tigrova, koji su ranije navodno ilegalno prebačeni iz BiH u CG, nalazi se kod svog vlasnika Stojana Sekulovića.

Sekulović je izjavio agenciji Beta da "nije krijumčario tigrove", da ga je policija privela zbog "nesporazuma", te da je on "legalni vlasnik" dva primerka te ugrožene vrste divljih mačaka.

Crnogorska policija uhapsila je početkom nedelje tri osobe koje sumnjiči da su iz BiH u Crnu Gori ilegalno prebacili dva sibirska tigra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teška po oko 200 kilograma.

Istražni sudija Osnovnog suda u Nikšiću Vukota Vujačić je saslušao Beograđane Gorana Koprivicu i Vuka Vukoslavovića, i Baranina Stojana Sekulovića, i pustio ih da se brane sa slobode.

Vujačić je agenciji Beta kazao da su njih trojica prešli granicu mimo graničnog prelaza, te da nisu imali "potrebne dozvole" za transport životinja.

Vlasnik sibirskih tigrova tvrdi da je životnje dobio na poklon od prijatelja iz Zagreba i Republike Srpske i dodaje da namerava da ih drži kao kućne ljubimce na svom imanju u Sutomoru.

"Pare me ne interesuju. To je poklon i držim ih iz ljubavi prema životnjama. Sada je vreme parenja i nadam se da će do leta biti i mladunaca", kazao je Sekulović koji dodaje da planira da otvori privatni zoo-vrt.

Veterinarka Dragana Grbić-Sekulović, koja je danas pregledala tigrove, kazala je agenciji Beta da su divlje mačke "zbrinute na adekvatan način", da su bile "umorne od puta", i da se "dobro osjećaju".

Ona, međutim nije mogla da precizira da li će životnje ostati u Sutomoru, ali je navela da one moraju određeno vreme da provedu na posmatranju.

Ministarstvo zastite životne sredine koje je, po pisanju medija, "muku mučilo sa smeštajem životinja," do sada se nije oglašavalo tim povodom.

Sibirski tigrovi su najveće mačke na svetu i preti im izumiranje. Na slobodi ih živi samo još oko 200, dok ih je u privatnim i javnim zoološkim vrtovima oko 500.

Par sibirskih tigrova vredan je oko 3.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.