Izvor: B92, 16.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shefer o podršci reformama u BiH

Sarajevo -- NATO će nastaviti da pruža pomoć reformama, ali brzina kojom će reforme ići zavisi isključivo od BiH, izjavio Jap de Hop Shefer.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer doputovaće danas u posetu BiH, gde će sa vlastima BiH razgovarati o narednim koracima na putu ka uključenju BiH u NATO. On je u izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" odbacio mogućnost izbijanja nasilja na Kosovu i njegovog prelivanja na ostatak regiona Balkana.

Odgovarajući na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da li će od vlasti BiH tražiti slanje vojnika u Avganistan, Shefer je rekao da je u rukama vlasti BiH eventualno učešće trupa BiH u mirovnim operacijama.

"Naravno, svaki doprinos je dobrodošao. On bi istovremeno bio znak da BiH sve više doprinosi međunarodnoj bezbednosti, što je značajan pomak u odnosu na vreme kada je BiH samo koristila tu vrstu pomoći", smatra Shefer.

On je, takođe, rekao da je lociranje optuženih za ratne zločine u prvom redu obaveza domaćih vlasti.

"Želim videti bolje rezultate u ovoj oblasti. Optuženi za užasne zločine moraju se suočiti s pravdom, mora im se suditi pred Tribunalom u Hagu", rekao je Shefer.

Shefer i u Podgorici

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer danas će u Podgorici crnogorskom rukovodstvu predstaviti plan strategije pristupanja Crne Gore severoatlanskoj alijansi.

Generalni sekretar Alijanse razgovaraće i o reformama crnogorske vojske i pripremama za učešće u NATO programu Partnerstvo za mir, prenose crnogorski mediji.

Očekuje se da će Shefer sa crnogorskim zvaničnicima razgovarati i o učešću crnogorskih vojnika u misiji NATO u inostranstvu.

Ranije je najavljeno da će prve crnogorske jedinice, posle temeljne obuke i tehnološkog osavremenjavanja, krenuti u misije NATO od 2010. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.