Izvor: B92, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seoske straže kontrolisale policiju

Kočevska Reka, Ljubljana -- Seoske straže protiv naseljavanja Roma zaustavljale i kontrolisale i slovenačku specijalnu policiju.

Seoske straže meštana, koje su još u subotu formirane u selu Grčarice da bi sprečile naseljavanje porodice Roma u područje njihove opštine Kočevska Reka, u ponedeljak su načule da se prema njihovom kraju kreće veća kolona vozila specijalne policije.

Sumnjajući da se radi o Romima koje policija tajno dovozi u njihov kraj, odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se okupilo oko 200 meštana. Meštani su, pripremljenim kamionom, blokirali put koloni vozila specijalne policije, koju nisu pustili da prođe, sve dok se sami nisu uverili u to da u policijskim vozilima nema Roma. Meštani su posle provere naredili da kroz blokadu bude puštano samo jedno po jedno policijsko vozilo, a jedan od prisutnih policajaca ih je ubeđivao da policijska vozila moraju da ostanu u koloni i da se policija vozi na specijalnu obuku za prevoz evra, u obližnji policijski centar.

Meštani su na isti način zaustavili i pregledali sva ostala policijska vozila koja su tog dana, u više konvoja, stizala u policijski centar za obuku.

Prema pisanju slovenačkih medija, svako pomeranje policije ka njihovom kraju iritira meštane, koji su zato zahtevali da se ministar unutrašnjih poslova Dragutin Mate sastane s predstavnicima te mesne zajednice i da se dogovore o tome kako će policija obaveštavati meštane o svom kretanju.

Meštani su za slovenačke medije izjavili da više ne veruju ni policiji i da sumnjaju da je sposobna na sve, pa i da tajno doveze romsku porodicu Strojan u njihovu opštinu, u kojoj je nekoliko objekata u vlasništvu države, u koje bi privremeno mogla biti nastanjena pomenuta porodica.

Meštani su već na tablu na ulazu u Kočevsku Reku nalepili natpis "Porodici Strojan zabranjeno", a na vrata jednog od državnih objekata, koje ovih dana čuva policija, "Nazad u Ambrus".

Prema pisanju slovenačkih medija, već je otpuštena Ana Beznik, šefica policijskog Centra za snabdevanje u Goltenici, u kojoj je Centar za obuku policije, zbog sumnje da je meštanima izdala tajno mesto za naseljavanje Roma. Njen muž, nekadašnji komandant slovenačke

specijalne policije Vinko Beznik, za slovenačke medije kaže da su vlasti probale da na tiho nasele Rome, iako stalno naglašavaju da će to biti urađeno uz odobrenje lokalnih vlasti.

Meštani opštine Kočevska Reka su za Delo, nezadovoljni mogućim naseljavanjem romske porodice, izjavili da je Kočevska Reka u prošlosti bila odlagalište svega i svačega, pa i otpadaka zaraženih antraksom. "Državi sada treba jasno reći da se toga više nećemo igrati", navode meštani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.