Sednica Skupštine RS

Izvor: B92, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Skupštine RS

Protest protiv Lajčaka na Palama (Fonet)

Banjaluka, Zagreb, Berlin -- U Banjaluci se sutra nastavlja sednica Skupštine RS na kojoj bi poslanici trebalo da zauzmu stav o poslednjim merama visokog predstavnika.

Poslanici u Skupštini Republike Srpske prekinuli su večeras vanredno zasedanje tokom kojeg raspravljaju o odluci visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka da izmenama zakona o Parlamentu i Savetu ministara smanji značaj glasova entiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u odlučivanju tih tela.

Zbog Lajčakovih odluka, koje se ocenjuju kao pretnja opstanku Republike Srpske, u Banjaluci je održan protestni miting sa kog je od Srbije zatraženo da pokrene postupak za zaštitu Dejtonskog sporazuma.

Iako je tokom dana najavljivano da će Skupština RS usvojiti rezoluciju o osudi postupaka i odluka Miroslava Lajčaka, kao i inicijativu za ukidanje nekih njegovih ovlašćenja, ta odluka najverovatnije će biti odložena za izvesno vreme.

Pre vanrednog zasedanja parlamenta, vanrednu sednicu održala je i Vlada RS koja je preporučila skupštini da konačan stav donese posle sastanka Saveta za implementaciju mira, čime je ostavljeno još malo prostora za razgovor:

"Mi ne možemo svoju budućnost da gradimo na tumačenjima OHR-a, nego na normama. U vladi mislimo da takva jasna poruka mora otići Vjeću za implementaciju mira kao mogućnost da se potvrdi neka prilika za poboljšanje te odluke. Inače, preporuka je da se, ako Vjeće to ne uradi, Skupština ponovo sastane i da utvrdi sve, ali sve zavisi od razgovora u parlamentu", kazao je Milorad Dodi, premijer RS-a, na zasedanju parlamenta.

Sprski političari očekuju da Savet za sprovođenje mira može da protumači da Miroslav Lajčak nije imao pravo da donese spornu odluku.

U suprotnom, najavljuju istupanje iz bh vlasti: "Prirodno, kao najodgovornija politička partija iu BiH, razmatrajući ovako tešku situaciju u kojoj se nalazi BiH, opredelila se i da može da bude opozicija. To se, pre svega, odnosi na izvršnu vlast, ali i na ostale izabrane funkcionere", kazao je Nebojša Radmanović, srpski član Predsedništva BiH.

Na samom početku posebnog skupštinskog zasedanja, poslanički klub Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije BiH, kao i poslanička grupa Stranke za BiH saopštili su da neće podržati nikakve zaključke kojima se osudjuju poslednje mere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Vlada Republike Srpske preporučila je Narodnoj skupštini RS da obavi raspravu o poslednjim odlukama visokog predstavnika u BiH, a da konačne stavove i odluku o njima utvrdi i donese posle sednice Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira, zakazane za 30. i 31. oktobra.

Na sednici Vlade RS, na kojoj je razmatran materijal koji se nalazi na dnevnom redu današnje vanredne sednice Narodne skupštine RS, donesen je zaključak u kojem se konstatuje da se odlukom visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Savetu ministara BiH narušava ustavni princip o zastupljenosti i odlučivanju konstitutivnih naroda koji je uspostavljen kroz ustavnu strukturu Saveta ministara BiH - predsedavajući i dva ministra.

Politički ambijent u BiH, prema svemu sudeći, nije promenjen jučerašnjim skupom političkih lidera u Mostaru, na kom je potpisana Deklaracija o preuzimanju obaveza za sprovođenje reforme policije.

Iako predstavljen kao značajan napredak, taj papir praktično ne rešava nijedno ključno pitanje iz domena policijske reforme. Deklaracija nije konačan dokument, nego osnova sa opštim principima koja će konačan izgled dobiti putem usvajanja niza zakona.

To praktično znači da se rešavanje spornih pitanja samo prolongira na određeno vreme i ponovo stavlja u nadležnost parlamenta, gde su nade za njihovo rešavanje veoma male.

Protesti u RS zbog Lajčaka

Srpski pokret nevladinih organizacija (Spona) protestuje protiv Lajčakovih mera, stavove usvajaju i Skupština i Vlada RS.

U RS održani su protesti "Spone" zbog mera međunarodnog predstavnika o Savetu ministara BiH, na kojima je, prema nekim navodima, bilo oko 10.000 ljudi. Na banjalučkom Trgu Krajine danas se okupilo nekoliko hiljada građana, od kojih su neki nosili transparente "Dajem Bosnu za Srpsku", "Evropu za Srpsku", "Ne damo Srpsku", a bilo je i nekoliko slika predsednika Rusije Vladimira Putina.

Miroslav Lajčak je 19. oktobra promenio način donošenja odluka u Savetu ministara Bosne i Hercegovine i tražio izmene i dopune poslovnika oba doma parlamenta BiH.

Milorad Dodik, kao predsednik stranke Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izjavio je na protestu da će, ukoliko Miroslav Lajčak ne povuče ili bitno ne izmeni poslednje odluke, SNSD biti opozicija u izvršnim strukturama vlasti u BiH.

"Nema BiH ako nema Republike Srpske", rekao je Dodik, dodajući da "političarima u Sarajevu nudi da prihvate ravnopravno RS kako bi mi mogli da prihvatimo BiH".

Govoreći o Deklaraciji o reformi policije koju su u nedelju u Mostaru potpisali lideri šest vladajućih političkih stranaka u BiH, Dodik je rekao da u tom dokumentu jasno piše da politicijska struktura odgovara političkoj strukturi BiH, a to znači da ostaje policija Republike Srpske.

"Za mene nema ništa važnije nego da iza sebe ostavim jaču i bogatiju RS i moj primarni cilj je RS", rekao je Dodik.

Predstavnici "Spone" su rekli da je Lajčak pristao da bude instrument centara moći koji žele da unište Republiku Srpsku.

Prema rečima predsedavajućeg "Spone" Branislava Dukića, Lajčakove mere nisu prihvatljive za RS. Pokret, kako kaže, ne isključuje mogućnost iniciranja najavljenog referenduma, ali samo u slučaju da parlament RS izmeni Ustav.

"Nećemo dozvoliti da Lajčak ovde glumi vuka, a da srpski narod bude Crvenkapica jer bez srpskog naroda u RS i bez RS nema ni BiH", kaže Dukić.

Organizatori protesta su danas usvojili i zaključke kojima od svih organa i institucija Republike Srpske zahtevaju da odmah preispitaju sve odluke o prenosu nadležnosti sa entiteta na zajedničke institucije BiH.

U zaključcima se traži od organa i institucija RS da pokrenu ustavno-sudski spor za sve neustavne i nezakonske prenose nadležnosti i da zaustave svaki dalji prenos nadležnosti RS.

Oni su od visokog predstavnika zahtevali da preispita i stavi van snage svoje poslednje odluke koje "umesto jačanja stabilnosti i bezbjednosti BiH, postaju veliki izvor nesporazuma".

Mesić: Ponovo događanje srpskog naroda

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da su najavljeni protesti protiv Lajčakovih odluka "još jedno događanje srpskog naroda".

"Čini mi se da je to jedno novo okupljanje naroda, a znate kako je završio onaj ko je imao okupljanje naroda u Srbiji", rekao je Mesić, aludirajući na predratnu mobilizaciju Srba oko Kosova, koju je sprovodio Slobodan Milošević.

"Nadam se da će ljudi shvatiti da Dejtonski sporazum nije krajnje rešenje. On je zaustavio rat, a sada BiH treba osposobiti da funkcioniše kao svaka druga evropska država. Entiteti nisu države i entiteti neće biti države", rekao je Mesić novinarima u Zagrebu.

OHR: Odluke u skladu s ustavom

Portparol Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) Oleg Milišić ponovio je da je nedavno donesena odluka Lajčaka kojom je izmenenjen Zakon o Savetu ministara BiH u skladu s ustavom BiH.

Milišić je istakao da je pravna interpretacija dokumenta, kojom se tumači odluka Lajčaka, javni dokument u koji svi mogu imati uvid.

"Njegovim odlukama se ni na koji način ne ugrožava pozicija bilo kojeg entiteta u BiH i konstitutivnog naroda", izjavio je danas portparol OHR-a u Sarajevu.

Štajnmajer pozvao na konstruktivnost

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je Milorada Dodika da pokaže konstruktivnost u rešavanju problema u zemlji i ponovio podršku Nemačke Lajčaku.

Šef nemačke diplomatije upozorio je da Berlin neće tolerisati potkopavanje Dejtonskog sporazuma i da je zabrinut zbog političke situacije u BiH.

"Izričito pozivam političare BiH, posebno Dodika, da konstruktivno doprinesu rešavanju zadataka koje treba ispuniti", navodi se u Štajnmejrovom saopštenju.

"Ko se suprotstavlja ovom zahtevu koji proističe iz Dejtona, suprotstavlja se ne samo interesu naroda BiH, već njegovoj želji za približavanje Evropskoj uniji", naveo je Štajnmajer.

EK: Sporazum u Mostaru dobar pravac

Evropska komisija "izražava zadovoljstvo zbog duha nagodbe i konsenzusa" koji je podstakao prvake političkih stranaka Bosne i Hercegovine da u Mostaru potpišu deklaraciju o reformi policije u toj zemlji, ali je nužan što širi politički konsenzus da bi se ta zemlja približila Evropskoj uniji.

To je danas u Briselu saopštila Kristina Nađ, portparolka evropskog komesara Olija Rena, ukazavši na činjenicu da su čelnici bosanskohercegovačkih stranaka potvrdili opredeljenost za integraciju u Evropsku uniju i reformu policije na temelju tri načela EU.

"To je dobar pravac kojim su se oni uputili", dodala je ona.

Krstina Nađ je time odgovorila na pitanje novinara da li sporazum o reformi policije u BiH koji su juče u Mostaru potpisali nacionalni politički prvaci otvara put za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.