Sednica Saveta ministara BiH i Vlade Srbije

Izvor: VOA, 04.Nov.2015, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Saveta ministara BiH i Vlade Srbije

Pet potpisanih međudržavanih sporazuma i poruke tolerancije, razumevanja i važnosti saradnje - to bi u najkraćem bio rezime današnje zajedniče sednice Saveta ministara BiH i Vlade Srbije, održane danas u Sarajevu.

Budućnost regiona je u saradnji i razumevanju, a Srbija i Bosna i Hercegovina su važni partneri, o čemu govore i podaci o povećanju međusobne trgovinske razmene – ocenili su danas predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvidić i premijer Srbije Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Vučić.

Posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Saveta ministara BiH, održane u Sarajevu, Vučić je rekao da ovom sednicom dve zemlje svojim građanima šalju poruku razumevanja, zajedničkog rešenja problema i suprostavljanja mržnji i trvenjima. Odgovarajući na pitanje o kupovini ruskog naoružanja, Vučić je rekao da Srbija ne nabavlja nikakvo ofanzivno oružje i oruđe:

"Ne planiramo, i nije nam na kraj pameti, i ta vrsta ludila ne postoji kod nas, da bilo koga, bilo gde i bilo kada napadamo. Mi imamo samo jednu obavezu – da zaštitimo građane Srbije. I ono što radimo, i što smo primorani da nabavljamo, to će biti defanzivno oružje i oruđe."

Kako je rekao predsednik Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, za tri-četiri godine, dobrom saradnjom, uz zadržavanje ovog nivoa rasta, BiH i Srbija mogu postati "balkanski ekonomski tigar", pod uslovom da ne bude pooštravanja političkih tenzija.

Na današnjoj sednici je, prema rečima Zvizdića, razgovarano o mogućnostima za jačanje ekonomskih odnosa, razvoju infrastrukture, kao i o dobroj saradnji u oblasti kulture i sporta:

"Postoje određeni strahovi u Evropi šta će se desiti u budućnosti sa Zapadnim Balkanom. Ovakve sednice govore da smo dijalog i spremnost na unutrašnji dogovor stavili ispred bilo kakvih drugih tendencija, ili bilo kakvih drugih porasta netrpeljivosti."

Deo današnjih razgovora u Sarajevu bio je posvećen i pitanju migranata. Zvizdić je ukazao da bi se pitanje izbeglica sa Bliskog Istoka zaoštrilo ako bi Nemačka i Austrija zatvorile granice. Vučić je objasnio da je nemačka kancelarka Angela Merkel dobronamerno upozorila na posledice koje bi eventualno zatvaranje nemačkih granica ostavilo na Balkanu, kao i da je on na najbolji način razumeo njenu poruku i da će dati sve od sebe da se ništa od onoga na šta je ona upozorila ne dogodi.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.