Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za regionalnu saradnju

Zagreb -- Za generalnog sekretara budućeg Saveta za regionalnu saradnju izabran kandidat Hrvatske Hidajet Biščević.

On je državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija, a sedište Saveta biće u Sarajevu. Taj izbor formalno će biti potvrđen na ministarskom sastanku i samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Savet za regionalnu saradnju treba do sredine 2008. godine da naslediti Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Na otvorenom zasedanju Regionalnog stola Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, specijalni koordinator Pakta Erhard Busek je rekao da su zemlje članice Pakta konsenzusom izabrale sekretara i sedište, i to, kako je rekao, vrlo lako, što je po njemu dokaz uspešnosti ovoga foruma.

Preporuka Regionalnog stola formalno će biti potvrđena na ministarskom sastanku Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji će se održati danas popodne u Zagrebu, a potom i na sastanku šefova država i vlada SEECP-a u petak, takođe u Zagrebu.

Savet za regionalnu saradnju će početi rad do februara 2008. godine, a Busek je rekao da veruje da će on "garantovati uspeh regiona daljom izgradnjom na osnovu jasnih političkih i privrednih uspeha ostvarenih poslednjih godina".

On je dodao da je ovaj deo Evrope pokazao da može na svim nivoima dobro da sarađuje u rešavanju regionalnih problema i da je ta saradnja omogućila formiranje Saveta za regionalnu saradnju, vlastitog mehanizma koji će naslediti Pakt stabilnosti.

Regionalni sto je najviši političko-upravni forum Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu. Sastaje se dva puta godišnje, a na današnjem sastanku učestvuje više od 2.000 predstavnika deset zemalja članica Pakta, kao i predstavnici Evropske unije.

Današnji 13. po redu regionalni sto održava se neposredno uoči ministarskog sastanka Procesa suradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kao i sastanka šefova država i vlada na samitu SEECP-a, u petak, takođe u Zagrebu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.