Savet za primenu mira i rogovi u bosanskom džaku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet za primenu mira i rogovi u bosanskom džaku

BRISEL - Politički lideri u Bosni i Hercegovini izneli su sinoć u Briselu na sastanku Saveta za primenu mira potpuno oprečna mišljenja o svim ključnim pitanjima vezanim za funkcionisanje i budućnost BiH.

S druge strane, politički direktori Saveta za primenu mira su pružili punu podršku nedavnom sporazumu iz Odžaka i zatražili od lidera da ga primene.

"Vreme je da shvatimo da promene moraju da dođu iz BiH. Ako neko očekuje revolucionarne zahvate koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će doći spolja u BiH, to je gubljenje vremena i stvaranje ćorsokaka koji nije dobar ni za koga", izjavio je Nikola Špirić, predsedavajući Saveta ministara BiH.

Tihić razočaran

"Brine me što smo večeras pokazali različite stavove oko ključnih pitanja", izjavio je Dragan Čović, predsednik Hrvatske demokratske zajednice.

Sulejman Tihić, predsednik Stranke demokratske akcije, je izjavio da je "činjenica da smo se prikazali u lošem svetlu, sa razlikama koje su bile još veće nego što su u stvarnosti".

"Očito je da će Savet za primenu mira biti još zabrinutiji nakon današnjeg sastanka", ocenio je on, i istakao da "postoje razlike o opstanku OHR, ali i da se retorika iz BIH prenela na današnji sastanak".

Haris neće "Miloševićev projekat"

Predsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je izjavio da se "ne sme dozvoliti da ispod Dejtonskog kišobrana raste Miloševićev projekat".

"Građani koji su glasali za mene vrište 'ne'.To svi treba da znaju", rekao je Silajdžić.

Ivanić za trezvenost

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić izjavio je da su stavovi poput Silajdžićevih "kontraproduktivni".

"Naši lideri previše ozbiljno shvataju sastanak Saveta za primenu mira, odnosno kao mesto na kojem moraju da uveravaju druge u svoje stavove. To je potpuno kontraproduktivno jer to više niko iz međunarodnih institucija ne želi da čuje", rekao je Ivanić.

On je istakao da će se tranzicija koja će dovesti do zatvaranja OHR završiti "kada to odluči međunarodna zajednica".

Sastanak Saveta za primenu mira se nastavlja sutra sastankom političkih direktora članica ove grupe, a biće okončan zaključcima i obraćanjem Visokog predstavnika u BIH Miroslava Lajčaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Lajčak: EU preuzima glavnu ulogu

Izvor: B92, 20.Nov.2008

Miroslav Lajčak (FoNet, arhiv)..Brisel -- Savet za primenu mira u BiH podržao je u Briselu strategiju EU za preuzimanje ključne uloge u BiH, uz postavljanje specijalnog predstavnika EU u toj zemlji... Odluka o tome bi trebalo da se usvoji u martu iduće godine, saopštio je danas u Briselu visoki...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.