Savet Evrope uvodi sankcije BiH?

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2011, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope uvodi sankcije BiH?

U Savetu Evrope postoji inicijativa nekih zemalja da BiH uvedu sankcije, preneo je lideru SDS-a Mladenu Bosiću predsednik Parlamentarne skupštine SE Mevlut Čavušoglu.

Kako je prenela TV Republike Srpske, Bosić je rekao da mu je Davutoglu u Sarajevu preneo da postoji inicijativa za uvođenje sankcija, bilo političkih, bilo onih koje se odnose na učešće BiH na sednicama SE.

Prema Bosićevim rečima, Čavušogluu je preneo stav da bi uvođenje bilo kakvih sankcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bilo kontraproduktivno za stabilizaciju prilika u BiH i da svi moraju biti svesni koliko je komplikovana trenutna politička situacija i da njihovi potezi iz inostranstva mogu negativno uticati, prenela je TV RS.

Predsednik SDS-a je dodao da, iako su međunarodna zajednica i SE već umešani u BiH kroz razne procese, rešenje može biti nađeno jedino dogovorom unutrašnjih političkih snaga, a ne nametanjem spolja ili novim sankcijama.

Bosić je ponovio da iza problema formiranja Saveta ministara BiH, stoji želja za "raspakivanjem" Dejtonskog sporazuma.

"Ukoliko postoji dovoljno političke volje, lako je naći rešenja za sve probleme. A ukoliko neko želi da 'raspakuje' Dejton, on će i dalje insistirati na produbljavanju krize, pre svega, preko formiranja Saveta ministara", rekao je on.

Kada je reč o primeni presude "Sejdić i Finci", Bosić je Čavušogluu objasnio da je glavni problem to što pojedini politički faktori žele da na osnovu toga otvore priču o dubljim promenama Ustava BiH, što je za Srbe neprihvatljivo.

Prema rečima Bosića, Čavušoglu ga je upoznao s time da je članovima Predsedništva BiH rekao da je nezadovoljan njihovim angažmanom, jer nisu imenovali nove kandidate na nekoliko visokih pozicija u Savetu Evrope, kao što su članstvo u Venecijanskoj komisiji i Sudu za ljudska prava, koje treba da popuni BiH.

"Smatram da Predsedništvo BiH ne radi posao za koji je izabrano. Apsolutno smo nezadovoljni njegovim radom i ako su potrebne neke promene, onda treba promeniti članove Predsedništva, jer nisu sposobni da rade svoj posao", rekao je Bosić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.