Saudijska džamija na srpskom imanju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska džamija na srpskom imanju

BANJALUKA - Ugovor o prenosu prava vlasništva nad teritorijom na kojoj se nalazi džamija Kralja Fahda na Alipašinom polju u Sarajevu izdao je Bakir Izetbegović, koji je 2003. bio na čelu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, tadašnjem Visokom saudijskom komitetu i ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije.

Ovo je za "Glas Srpske" rekao načelnik sarajevske opštine Novi grad Damir Hadžić. "Zavod je dao u vlasništvo Kraljevini Saudijskoj Arabiji zemljište na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Alipašinom polju i objekte oko džamije bez naknade. Odgovornost za takvu situaciju nosi Zavod za izgradnju i tadašnji direktor Bakir Izetbegović, koji je zemlju ustupio Saudijskoj Arabiji", rekao je Hadžić.

On je dodao da se Saudijska Arabija tada obratila federalnoj Poreskoj upravi sa pitanjem da li treba da plati porez. "Iz papira i dokumentacije koju sam pregledao džamija Kralja Fahda je verski objekat i vlasništvo Islamske vjerske zajednice BiH. Ali ostali objekti na Alipašinom polju oko džamije, edukativni centar i prateći objekti uz njega nisu vlasništvo Islamske verske zajednice, nego Visokog saudijskog komiteta, koji više ne postoji, a sada Kraljevine Saudijska Arabije", rekao je Hadžić.

Rad Visokog saudijskog komiteta zabranjen je na zahtev vlade SAD, koja ga je označila kao jednu od navodnih humanitarnih organizacija koja se u stvari bavila terorističkim aktivnostima. "Niko nas ništa nije pitao za to zemljište, ni papire otkad sam ja na ovom mestu, ali smo pratili dešavanja u džamiji i razvijanje snažnog vehabijskog pokreta koji je tamo i sada prisutan", rekao je Hadžić.

Hadžić je istakao da opština ne može da snosi bilo kakvu odgovornost za bilo šta što se dešava u džamiji Kralja Fahda, jer je ona vlasništvo druge zemlje.

Ambasada Saudijske Arabije je nedavno prosledila molbu u Ministarstvo inostranih poslova BiH za odobrenje za kontrolu nad zajedničkim iftarima tokom ramazana u Fahdovoj džamiji i oko nje na Alipašinom polju.

Islamskoj verskoj zajednici BiH, koja se nadležna za dešavanja u džamijama, Saudijska Arabija se nije obratila. "O zahtevu Saudijske Arabije MIP BiH ne znam ništa, ali opština ne može Saudijsku Arabiju, kao vlasnika, da spreči da radi bilo šta što je na njihovom zemljištu", rekao je Hadžić.

Džamija Kralja Fahda izgrađena je na zemlji sarajevske srpske porodice Mlađen, zbog čega je SPC nedavno Međureligijskom vijeću BiH uputila zahtev za njeno vraćanje, koji je odbijen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poklon Bakira Izetbegovića Arabiji

Izvor: Politika, 29.Maj.2008

Saudijska Arabija je vlasnik zemlje u sarajevskom naselju Alipašino polje na kojoj je sagrađena džamija Kralja Fahda, koja važi za rasadnik vehabizma u BiH ..Od našeg stalnog dopisnika..Banjaluka – Visoki saudijski komitet i ambasada Kraljevine Arabije su vlasnici zemljišta na kojem je u...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.