Sat pregazilo vreme

Izvor: Politika, 20.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sat pregazilo vreme

Godine 1929. Pavle Pantelić, časovničar iz Zemuna poklonio časovnik hramu Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Petar Karađorđević sa sinovima Aleksandrom i Đorđem na osveštavanju hrama 1900. godine

Nikšić – Nikšićki alpinisti Slobodan Đurđevac i Ilija Nikolić sa hrama Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću koji je sagrađen pre 108. godina skinuli su sat koji je na ovom pravoslavnom svetilištu u Nikšiću postavljen 1929. godine. Bio je to poklon časovničara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz Zemuna Pavla Pantelića. Gotovo osam decenija je merio vreme. Poslednjih godina radio je sa češćim prekidima zbog dotrajalosti satnog mehanizma.

U više navrata poznati nikšićki sajdžija Ilijaz Redžić i njegov sin Vero takođe časovničar, besplatno su popravljali sat sa kojim su se žitelji ovog grada ponosili.

– Došlo je vreme za zamenu i uz blagoslov episkopa budimljansko-nikšićke eparhije vladike Joanikija, uskoro će biti postavljen novi digitalni sat – rekao je jerej Slobodan Jokić, starešina hrama, dodajući da je novac za nabavku novog sata sakupljen od dobrotvornih priloga, ali i zahvaljujući donatorstvu pokojne Darinke Đuričić iz Nikšića.

Hram je podignut na malom brdu u podnožju Trebjese. Po nalogu svetog Ruskog sinoda 1891. godine projekat je uradio arhitekta Mihailo Mihailovič Preobraženski. Značajna sredstva za izgradnju ovog hrama podignutog u slavu poginulih crnogorskih i hercegovačkih junaka u ratu sa Turcima dala je ruska kraljevska porodica Romanovi.

Glavni inženjer bio je Marko Đukanović, kao i izvođači radova Tomo Geričić i Miloš Lepetić. Hram je osveštan 15. avgusta 1900. godine. Na velikoj narodnoj svečanosti bilo je, kako su hroničari zabeležili, više od 12.000 ljudi iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a pored crnogorskog knjaza Nikole i njegove porodice prisustvovali su i srpski knez Petar Karađorđević sa sinovima Aleksandrom i Đorđem, knez Franc Batenberg sa porodicom, Konstantin Arkadijevič Gubastov, ministar rezident sa ruskim diplomatskim predstavnicima, grčki ministar Logotetist, kao i general Pedoti koji je predvodio italijanski delegaciju...

Interesantno je da unutrašnjost hrama nije freskopisana iako je pre više od jednog veka crnogorski kralj Nikola, ktitor hrama, pozvao poznatog srpskog slikara Uroša Predića da živopiše crkvu. Predić je boravio u ovom hramu, ali se nije prihvatio posla. Prilikom obeležavanja sto godina, hram je posetio srpski patrijarh Pavle.

R. Vukićević

[objavljeno: 21/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.