Izvor: B92, 01.Sep.2009, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak slovenačkih diplomata

Ljubljana -- Slovenačka diplomatija kao jedan od prioriteta navodi odnose sa Hrvatskom, a nobelovac Marti Ahtisari kaže da je slovenačka blokada Hrvatske "vredna žaljenja".

Slovenačke diplomate iz celog sveta danas su se srele na Brdu kod Kranja, gde je premijer Slovenije Borut Pahor rekao da je jedan od prioriteta slovenačke vlade rešavanje privredne krize, u šta namerava da uključi i svoje diplomate iz oko 50 država sveta.

Premijer Pahor je zato pozvao slovenačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ambasadore da u kontaktima sa Ljubljanom reše sve probleme koji ometaju privrednu diplomatiju u državama u kojima rade, kao i da pronađu nove načine privredne saradnje tih država sa Slovenijom.

Prema Pahorovim rečima, drugi prioritet slovenačke diplomatije su odnosi sa susednom Hrvatskom, jer bi njihovo poboljšanje bitno rasteretilo slovenačku spoljnu politiku i omogućilo joj da se usmeri drugde, pre svega na zapadni Balkan, gde Slovenija vidi svoje potencijale, pre svega privredne.

Istovremeno, slovenački mediji prenose reči Martija Ahtisarija, koji je rekao da nikako nije za to da bilo koja država blokira pregovarački proces neke druge države sa EU, iz bilo kog razloga, jer je to prema državi kandidatu potpuno nepravedno.

Ahtisari je rekao i da treba ohrabriti Zagreb i Ljubljanu da budu razumni i reše pogranični spor, jer je blokada Hrvatske od Slovenije "žaljenja vredna".

Ahtisari je naveo i da se nada da će i Srbija i Kosovo nekada biti članice EU, što znači da će morati da znaju da žive jedno sa drugim, ali za to nije mogao da da vremenski okvir, jer je to "sasvim nemoguće".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.