Izvor: B92, 11.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak lidera Srbije i RS

Banjaluka -- U Banjaluci su resorni ministri u vladama Republike Srpske i Srbije razgovorali o zajedničkoj elektromreži.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se na sastanku sa ministrima iz Srbije razgovaralo o integraciji elektroprivreda RS i Srbije u oblasti razvoja i zajedničkog izlaska na tržište.

On je nakon sastanka sa ministrima u Vladi Srbije, Aleksandrom Popovićem, Predragom Bubalom i Zoranom Lončaron, novinarima kazao da su dogovoreni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravci koji bi trebalo da obezbede realizaciju zaključaka veća za saradnju RS i Srbije.

Dodik je kazao da je dogovarana i operacionalizacija poslova oko izgradnje hidroelektrane Buk Bijela i sistema hidroelektrana na Drini.

"Zajedno ćemo proceniti da li da još nekoga uključimo u izgradnju hidroelektrana na Drini, jer se radi o velikim investicijama", rekao je on.

"Ukoliko obezbedimo taj novac, gradićemo sami, ukoliko nam bude trebalo još novca pojavićemo se na finansijskom tržištu ili angažovati nekog

partnera", naveo je premijer RS.

Govoreći o integraciji elektroprivreda RS i Srbije, on je ocenio da su posrednici na poslovima i saradnji između EPS-a i ERS proteklih godina "ostvarivali enormne zarade".

Komentarišući navodne primedbe Kancelarije visokog predstavnika (OHR) na najavu o intergisanju elektroprivreda, Dodik je kazao da će RS, odnosno BiH, i Srbija i dalje ostati u energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, dok integracija elektroprivreda RS i Srbije podrazumeva "čisto poslovni aspekt tog pitanja".

On je ocenio da OHR može da deluje jedino oko pitanja koja se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i dodao da je taj sporazum je omogućio specijalne i paralelne veze RS i Srbije koji i da se toga pridržavaju.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Popović najavio je da će se sledeće sedmice održati sastanak direktora EPS-a i ERS-a na kojem će doneti formalnu odluku o početku izrade projekta za Buk Bijelu.

Prema njegovim rečima, Elektroprivreda Srbije će do kraja meseca

doneti odluku o finansiranju studije čiji je cilj potpuno istraživanje potencijala reke Drine i drinskog sliva, kako bi se procenilo koje će se hidroelektrane, osim Buka Bijela graditi, na kojim lokacijama i kojim ritmom.

Govoreći o integraciji elektroprivreda Srbije i RS, Popović je kazao da su te dve elektroprivrede kompatibilne i da mogu koordinisano da deluju na trećim tržištima i na poslovima održavanja.

Ministar trgovine i usluga Srbije Predrag Bubalo izjavio je intezivna saradnja RS i Srbije postoji već dve godine, a da je današnji sastanak samo prirodni nastavak te saradnje.

On je naveo da je dogovoreno nekoliko veoma važnih, konkretnih stvari u oblasti energetike, trgovine, zajedničkih robnih rezervi i prosvete.

On je najavio da će veliki deo dogovorenih projekata, u vidu protokola, ugovora i sporazuma, biti operacionalizovan u narednih petnaestak dana.

Veće za saradnju RS i Srbije te planove napravilo je na prvoj sednici, 6. septembra. Veće je konstituisano sa zadatkom da prati realizaciju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

"Drinu koristi samo Srbija"

Stranka za Bosnu i Hercegovinu saopštila je da se inicijativama za izgradnju hidroelektrana Buk Bijela i integrisanje elektroprivreda Srbije i Republike Srpske direktno krše odredbe međunarodnih sporazuma i ugovora u oblasti energije, čiji su potpisnici i države, BiH i Srbija, a ne entiteti.

Povodom izjave premijera Srbije Vojislava Koštunice da Srbija i Republika Srpska raspolažu vodenim resursima, ova stranak upozorava da je reč o hidropotencijalima dve države, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U saopštenju se podseća da se energija hidropotencijala na reci Drini iz postojećih hidroelektrana, već dugi niz godina neovlašteno koristi samo Srbija, bez raspolaganja delom prihoda koji pripadaju BiH, što će biti predmetom posebne arbitraže.

Deplasirano je pitanje integrisanja dve elektroprivreda, Srbije i RS, sa aspekta ukupne organizacije elektroenergetskih sektora, pošto su BiH i Srbija potpisnice Ugovora o Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, sa preciziranim obavezama i nadležnostima zemalja potpisnica, ističe Stranka za BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.