Saslušan zbog protesta u Banjaluci

Izvor: B92, 05.Jun.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušan zbog protesta u Banjaluci

Banjaluka -- Član Centra za životnu okolinu, koji je učestvovao u protestima zbog pretvaranja parka u Banjaluci u gradilište, bio je na informativnom razgovoru u policiji.

Miodrag Dakić je posle informativnog razgovora novinarima rekao da je u policiji proveo nešto više od sata i da je s njim obavljen korektan razgovor, dodajući da je policiju interesovalo ko je organizator protesta.

"Rekao sam im da Centar za životnu okolinu nije organizator protesta, te da se radi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o neformalnom okupljanju", kazao je on.

Prema njegovim rečima, policija ga je upozorila da okupljanje građana na mestu gde je počela gradnja stambeno-poslovnog objekta nije u skladu sa zakonom, kao i da do sada nisu preduzimali nikakve mere, ali da će od sada početi da sprovode zakon.

Centar za životnu okolinu jedno od više ekoloških udruženja i nevladinih organizacija koje su podržale gradjanski protest povodom namere da se u parku u centru grada izgradi stambeno-poslovni objekat.

Protesti povodom uništavanja još jedne zelene površine u centru grada pokrenuti su putem društvene mreže Fajsbuk, a Banjalučani već sedam dana za redom izlaze na ulicu tražeći od gradskih vlasti da obustavi izgradnju.

Parcela na kojoj treba da se gradi je dodeljena kontroverznom banjalučkom biznismenu Miletu Radišiću, koji je ranije bio optužen za malverzacije prilikom kupovine akcija državnog kapitala Medicinske elektronike.

Gradske vlasti tvrde da je dodela zemljišta Radišićevoj firmi "Grand trejd" potpuno zakonita i da je na tom mestu Regulacionim planom predviđena izgradnja stambeno-poslovnog objekta.

Isti stav izneo je i predsednik RS Milorad Dodik, ocenjujući da su nezakoniti samo protesti nezadovoljnih građana, dok je srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović građane koji demonstriraju nazvao "šetačima".

PDP: Nedopustiv čin zastrašivanja građana

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je pozivanje jednog od učesnika građanskog protesta u Banjaluci na informativni razgovor u policiju "nedopustiv čin pritiska i zastrašivanje građana.

"PDP smatra da se mirne i nenasilne demonstracije moraju dozvoliti, jer se radi o uobičajnoj praksi u demokratskim društvima, pa čak i onda kada se protestuje protiv nečega što predstavlja direktnu ličnu korist za pojedince iz vlasti", navodi se u saopštenju.

PDP još ocenjuje da su "ponižavajuće i uvredljive izjave Milorada Dodika i Nebojše Radmanovića, koje su očigledno bile uvod u nasilne metode koje vlast planira da sprovodi u narednom periodu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.