Sarkozi neće biti posrednik u sporu

Izvor: B92, 04.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarkozi neće biti posrednik u sporu

Nikola Sarkozi (FoNet)

Zagreb, Ljubljana -- Francuska je demantovala spekulacije da će u slovenačko-hrvatskom sporu posredovati predsednik Nikola Sarkozi.

Francuska ambasada u Zagrebu je za riječki "Novi list" demantovala pisanje "Jutarnjeg lista" da će francuski predsednik Nikola Sarkozi biti posrednik u graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske. Iz ambasade je saopšteno i da od Francuske niko do sada nije ni tražio da posreduje u pomenutom sporu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Istovremeno, slovenački premijer Borut Pahor najavio je susret sa hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom, do koga bi trebalo da dođe u narednih nekoliko nedelja.

Pahor je danas rekao da ga je telefonom pozvao Ivo Sanader i da su se dogovorili za susret, koji bi trebalo da bude informativnog karaktera.

Informaciju o razgovoru dva premijera je potvrdio i kabinet Ive Sanadera, koji je naveo da će tačan datum i detalji susreta biti dogovoreni diplomatskim putevima.

O slovenačko-hrvatskom sporu je danas sa predsednikom Evropskog parlamenta Hansom-Gertom Peteringom razgovarao i slovenački šef diplomatije Samuel Žbogar, koji je, kako prenose slovenački mediji, rekao da predlog koji je dala Evropska komisija za rešavanje ovog spora "udružuje politički i pravni deo problema i zbog toga bi mogao biti podloga za rešenje".

Istovremeno, Petering je rekao da bi Evropski parlament pozdravio političko rešenje, ali da ni pravna rešenja ne bi smela biti isključena.

Za to vreme, predsednik Slovenije Danilo Tirk pozdravlja najavljenu mogućnost posredovanja u slovenačko-hrvatskom sporu, ali ostaje oprezan.

Prema njegovom mišljenju, pre svega, ne sme biti previše ponuda odjednom, već se treba skoncentrisati na onu koja je zaista dobro promišljena, a takvom mu se čini ponuda koju je dala Evropska komisija.

Slovenački predsednik ipak ponavlja i upozorava da pritisci, u tom procesu, neće pomoći.

"U ovom trenutku je najvažnije da Hrvatska spozna da ovakvi problemi ne mogu da se rešavaju pritiscima", rekao je Tirk.

Pisanje "Jutarnjeg lista"

U graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije mogao bi da posreduje francuski predsednik Nikola Sarkozi, piše zagrebački "Jutarnji list".

List navodi da će hrvatski premijer Ivo Sanader, na Sarkozijev poziv, posetiti Pariz u drugoj polovini februara, dok će slovenački premijer Borut Pahor biti Sarkozijev gost 6. februara.

U Briselu procenjuju da je to jasan znak da je francuski predsednik odlučio da se uključi u pregovarački proces Zagreba i Ljubljane.

Kaže se da prethodna francuska posrednička misija nije uspela i zbog preniskog diplomatskog nivoa pregovarača i da je najveći problem u tome što se u akciju nisu na vreme uključili Sarkozi i šef diplomatije Bernar Kušner.

Najava posredovanja Sarkozija proizlazi i iz toga što će u aprilu on biti domaćin i kopredsedavajući samitu NATO-a, u čijem će radu učestvovati i američki predsednik Barak Obama, što će označiti i službeni povratak Francuske u NATO.

Sarkoziju je stalo i da na samitu Hrvatska i Albanija budu primljene u punopravno članstvo, kako bi zasluge pripale i Francuskoj. U svemu tome Brisel šalje opomene i Zagrebu i Ljubljani.

Prvo, nije bio zadovoljan ponašanjem Slovenije, čiji su političari odmah javno odbacili posredničku misiju, a sada sa zabrinutošću prati reagovanja Zagreba, koji je preko svog šefa diplomatije Gordana Jandrokovića dao do znanja da Zagreb nije spreman da prihvati posredničku misiju, dok istovremeno predsednik Stjepan Mesić pozdravlja pokušaje EU da nađe rešenje.

"Bila bi šteta da Hrvatska, opijena uspehom zbog opšte osude Slovenije, počne da se ponaša kao Ljubljana, odnosno, da Zagreb pomisli da zbog trenutne lošije pozicije Slovenije sada može nešto da ušićari ili ucenjuje EU i Sloveniju jer to Unija neće dozvoliti", citira list jednog od diplomata iz Brisela koji ističe da, za razliku od Slovenije, koja ne može biti sankcionisana, Zagreb kao kandidat može snositi ozbiljne posledice.

Sander je prilikom današnje posete Strazburu, gde je razgovarao s predsednikom Evropskog parlamenta Hansom Gertom Peteringom, izjavio da bilateralna pitanja ne smeju biti prepreka za ulazak neke zemlje u EU, a da rešenje za hrvatsko-slovenački granični spor treba biti pravno, shodno Bledskom dogovoru od pre godinu i po dana.

Navodeći da Slovenija blokira 11 poglavlja, Sanader je izrazio nadu da se može rešiti taj problem, koji ne treba mešati s evropskom agendom.

Šef Evropskog parlamenta Petering smatra da je najbolje političko rešenje koje ima snažnu pravnu osnovu. Izrazivši razumevanje za Sanaderov stav da je najbolje pravno rešenje, i da je to, u principu, uvijek najbolje, Petering je rekao da, ako to dve strane ne prihvataju, preporučuje da se nastavi s političkim razgovorima, a da pravno rešenje treba da bude njihov rezultat.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikola Sarkozi miri Sloveniju i Hrvatsku

Izvor: Danas, 03.Feb.2009, 21:37

U Briselu procenjuju da je u granični spor između Slovenije i Hrvatske odlučio da se umeša prvi čovek Francuske Nikola Sarkozi, izvestili su hrvatski mediji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.