Izvor: B92, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevski Jevreji protiv Tompsona

Sarajevo -- Jevrejska zajednica BiH izražava "otvoreno protivljenje muzičkom opusu, ikonografiji i gostovanju Marka Perkovića u Sarajevu".

Zajednica je izrazila spremnost da novčanim prilozima pomogne gradnju Katoličkog studentskog doma u sarajevskom naselju Stup, piše "Večernji list". Izgradnja tog doma razlog je što sarajevska podružnica Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva planira da u Sarajevu organizuje Tompsonov koncert, sa koga bi prihod išao u tu svrhu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci izjavio je da su oni organizacijom različitih manifestacija, koncerata, pa i konkretnim finansijskim prilozima, spremni da pomognu da studentski dom bude sagrađen.

"Nemojte misliti da je reč o stvaranju antihrvatskog raspoloženja. Smatramo da bi nastup Tompsona za proslavu desete godišnjice dolaska pape jednostavno degradirao one poruke koje je papa doneo u Sarajevo i BiH", rekao je Finci, u čijoj sobi visi slika na kojoj se on rukuje s papom.

Na pitanje da li će koncert u dvorani "Zetra" ipak biti održan, predsednik sarajevske podružnice Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva Anto Jelić rekao je da je dogovoren termin, uz svu potrebnu saglasnost policije.

Prema scenariju, Tompson bi koncert počeo pesmom "Ivane Pavle Drugi", ali je ipak pitanje da li će biti održan, jer "zelene beretke" i druga sarajevska udruženja boraca iz proteklog rata prete protestima i blokadom koncertnog prostora.

"Ako mi odlučimo da koncerta neće biti, neće ga biti i tu nema priče", poručio je predsednik "zelenih beretki" Muhamed Švrakić.

On je rekao da neki njegovi saborci i članovi udruženja koji su se borili u Hrvatskoj vojsci slušaju Tompsonove pesme, ali da on smatra da njegovo gostovanje u Sarajevu nije poželjno "jer na neki način promoviše fašizam".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.