Sarajevo traži saslušanje članova referendumske Komisije

Izvor: B92, 06.Okt.2016, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo traži saslušanje članova referendumske Komisije

Članovima Komisije za sprovođenje referenduma stižu pozivi na saslušanje u Tužilaštvu BiH.

Njima stižu pozivi u svojstvu osumnjičenih u predmetu protiv predsednika RS Milorada Dodika zbog navodnog krivičnog dela nesprovođenje odluke Ustavnog suda, Suda BiH ili Doma za ljudska prava, javila je danas RTRS.

Navodi se da su poziv Tužilaštva BiH dobili advokat Milan Petković, koji je kao nestranačka ličnost imenovan u Komisiju, ali i član Komisije Goran Zmijanjac.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Advokat Petković, pojaviće se u poneđeljak, 10. oktobra u Tužilaštvu BiH.

On smatra da ni po kom osnovu članovi Komisije, ni predsednik Republike Milorad Dodik, ne mogu krivično da odgovaraju za sprovođenje referenduma o Danu Republike, na kojem je izglasano da se 9. januara i dalje obeležava nastanak Republike Srpske.

"Ja sam pozvan i kao osumnjičeni i kao svedok, mada ovde stoji samo predmet protiv Milorada Dodika, pretpostavljam da je i protiv drugih", rekao je Petković.

Dodik je za u izjavi za RTRS ostao kategoričan u tome da ne beži od odgovornosti, ali da na saslušanje u Sarajevo neće ići.

"Neću, zato što postoje ozbiljne pretnje. Tamo se vodi haranga protiv Republike Srpske i mene. Ne izvlačim se. Ja stojim iza referenduma u smislu njegovog sprovođenja, kao predsednik Republike Srpske i partije, moram da stojim iza odluka Narodne skupštine", rekao je Dodik.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.