Sarajevo traži da Srbija povuče poternice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo traži da Srbija povuče poternice

SARAJEVO - Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović naložio je Uredu za saradnju sa Interpolom BiH da odmah kontaktira Glavni ured Interpola u Lionu i zatraži povlačenje poternica protiv više osoba iz te države koje su povezane sa ratnim zločinom "Dobrovoljačka ulica", saopšteno je danas u Sarajevu.

Kalabić: Sulud potez Sadovića

Član Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i bezbednost BiH Drago Kalabić ocenio je da se ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bezbednosti BiH Tarik Sadović ponaša u skladu sa onim što misli, a to je da nigde na zemaljskoj kugli ne treba da postoji sud za bošnjačke ratne zločine. Komentarišući Sadovićev nalog Kancelariji za saradnju sa Interpolom BiH da odmah kontaktira Glavnu kancelariju Interpola u Lionu i zatraži povlačenje poternica protiv više osoba iz BiH koje su povezane sa slučajem "Dobrovoljačka", Kalabić je rekao da je to sulud potez, jer nije njegovo da se meša u takve procedure.

"Verovatno gospodin Sadović misli da samo Srbima treba suditi. Na mnogim sudovima se Srbima sudi, pa i u Beogradu, ali onog momenta, kada je pravda na ovakav način stigla bošnjačke ratne zločince, on vuče jedan antidržavni i sulud potez", rekao je Kalabić.

On je ocenio da ovakve Sadovićeve inicijative niko neće "zarezivati" u ozbiljnim institucijama, kao što je Interpol, jer je to međunarodna organizacija koja radi po jasno preciziranim pravilima.

"Ali on je to pokušao da uradi verovatno pod pritiskom bošnjačkog političkog vrha. Prvi put čujem da neko degradira poziciju Interpola. Sigurno je da on to ne može sprečiti. Pitanje pravde je univerzalno, zločina je bilo na svim stranama i svi moraju, a na kraju će i odgovarati", poručio je Kalabić.

Sadović je naglasio da je "raspisivanjem tih poternica NCB Interpol Beograd prekršio član 3. Statuta Interpola i poternice raspisao isključivo iz političkih razloga, navedeno je u saopštenju ministarstva sigurnosti u Sarajevu". U saopštenju koje je prenela novinska agencija Fena, navedeno je da su se Tužilaštvo i Ministarstvo pravde Srbije "oglušili na sve zahteve Tužilaštva i Ministarstva pravde BiH koji su od njih tražili da im ustupe vođenje krivičnog postupka i, sve do sada, prikupljene dokaze u tzv. slučaju "Dobrovoljačka"".

Bosansko ministarstvo bezbednosti navelo je da Srbija, raspisivanjem tih poternica, pokazuje da ima nameru da "proizvodi" probleme na svim prostorima bivše Jugoslavije, uključujući i BiH, tako što će destabilizovati političku situaciju u BiH i njenim građanima onemogućiti putovanje van zemlje.

"Na ovaj način Srbija se samoproglasila nadležnom za procesuiranje svih krivičnih dela ratnog zločina na području bivše Jugoslavije, što je nedopustivo", dodaje se u saopštenju.

Uz ocenu da Srbija "ozbiljno" narušava odnose dve države, bosanske vlasti su navele da Tužilaštvo BiH vodi istragu o slučaju "Dobrovoljačka ulica", imajući u vidu da je "navodno krivično delo izvršeno na teritoriji BiH, a njegovi navodni počinioci državljani BiH", da je, stoga, "za njihovo procesuiranje nadležno pravosuđe te zemlje, a ne Srbija".

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine raspisalo je međunarodne poternice za 19 osoba iz BiH zbog napada na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, među kojima je i član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić.

Bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić saopštio je ranije danas da je "intenzivirao aktivnosti s ciljem zaštite državljana BiH za kojima je Srbija raspisala međunarodne poternice".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.