Sarajevo preplavljeno hodočasnicima i turistima zbog pape

Izvor: RTS, 05.Jun.2015, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo preplavljeno hodočasnicima i turistima zbog pape

Veliki broj hodočasnika i turista iz raznih delova sveta, najviše iz Hrvatske, stigli su u Sarajevo kako bi dočekali papu Franju, koji u prestonicu BiH dolazi sutra, izveštavaju lokalni mediji i prenose njihovu radost što će imati priliku da vide i čuju poglavara Rimokatoličke crkve.
Stigle su porodice, ali i mladi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, Kanade, Australije, Nemačke, Austrije...od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojih su neki došli čisto turistički, a onda saznali za papin pohod i odlučili da ostanu koji dan duže, objavio je portal Klix.ba, prenosi Tanjug.

"Mislim da je predivno što dolazi. Nadamo se da će doprineti miru ovde i u regionu, jer ste to zaslužili i drago nam je što ga dočekujete raširenih ruku. Pozdravljam vas na španskom jeziku jer je papa iz Argentine. Želimo mir BiH i celoj regiji. Bog vas blagoslovio", rekao je jedan od turista tokom obilaska Sarajeva.
Veliki broj autobusa već je stigao i stići će tokom dana sa hodočasnicima iz svih krajeva regiona, od kojih će većina prisustvovati misi na stadionu Koševo.
"Veoma je značajno što papa dolazi u Sarajevo. Meni je drago što ne ide u Pariz, Berlin, Madrid, pa čak ni u moj Zagreb. To je čovek koji gradi mostove, koji želi miran suživoti u ovom prekrasnom gradu, da se više nikada ne ponovi ono što se dešavalo ranih '90. Papa Franjo, dobrodošao u Sarajevo. Vole te svi - i muslimani i katolici, pravoslavci i agnostici. Radujemo se", reči su turiste iz Hrvatske.
Papa Franja doputovaće sutra u jednodnevnu posetu Sarajevu gde će ga, prema očekivanjima, dočekati više od 65 hiljada vernika iz svih država regiona.
Predsednik Organizacionog odbora za doček pape i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović potvrdio je da su sve organizacione pripreme, protokolarne i tehničke, završene i BiH je spremna za veliki događaj.
Čović je ocenio da Sarajevo očekuje papu u posebnoj atmosferi, a njegova poruka uoči posete "Mir vama" oseti se na celoj ruti kojom će papa proći.
Treći papinski pohod BiH ujedno je prva takva poseta koja će imati i državnički karakter, za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Ivan Pavle Drugi boravio u pastoralnom pohodu Sarajevu, odnosno Banjaluci.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.