Sarajevo postaje samo metropola Bošnjaka

Izvor: Politika, 08.Dec.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo postaje samo metropola Bošnjaka

U trgovačkom centru BBI u ovom gradu, po naređenju vlasnika, zabranjena prodaja svinjetine i točenje alkohola

Od našeg dopisnika

Sarajevo – U novoizgrađenom savremenom BBI trgovačkom centru u Sarajevu, po naređenju vlasnika, ne može se prodavati svinjetina niti točiti alkohol tako da poslovni prostor u ovom objektu mogu zakupiti samo oni koji su spremni da ispoštuju gazdinu odluku. Delegat u Parlamentu Federacije BiH Ivo Košić smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se „na ovaj način vrši diskriminacija prema posetiocima koji jedu svinjsko meso, ili piju pivo” i traži od Federalnog ministarstva pravde da „preispita ustavnost ugovora i podugovora koje vlasnik BBI nudi dajući u zakup poslovne prostore uz pomenuti uslov”.

Iz Društva BBI rijal estejt d.o.o. Sarajevo odgovaraju Komšiću da „svojim načinom poslovanja ne krše zakone” i da „koncept centra nije nametnut zakupcima poslovnih prostora nego da je rezultat zajedničkog dogovora”.

Izvršni direktor Udruženja građana Demokratska inicijativa sarajevskih Srba Jovan Janjić kaže da ga, apsolutno, ne iznenađuje ponašanje vlasnika trgovačkog centra, jer smatra da je to što on radi samo jedan u nizu dokaza neravnopravnosti srpskog i hrvatskog naroda u takozvanom multietničkom Sarajevu.

„Ako se u jednom gradu prave ’savremeni’ trgovački objekti sa redukovanom uslugom, odnosno u kojima svoje potrebe može da zadovolji samo jedan narod onda je to loša poruka za sve druge koji u njemu žive. Što se Srba tiče njima je odavno jasno da oni nemaju šta da traže u Sarajevu i zato ih je iz dana u dan sve manje i manje. Za sva vremena odlaze čak i oni koji su rat proveli u ovom gradu i ostali na svojim ognjištima i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma”, tvrdi Janjić. Prema podacima kojima on raspolaže u Sarajevu trenutno živi dvadesetak hiljada Srba, a „to je od osam do deset odsto ljudi u odnosu na predratno stanje”.

Nažalost, zabrana prodaje svinjetine i točenja alkohola u BBI trgovačkom centru nije ni slučajnost, a ni izuzetak. Ima na pretek primera koji nedvosmisleno pokazuju da je Sarajevo odavno jednonacionalan grad, ili, kako ga splitska „Slobodna Dalmacija” naziva, „grad metropola Bošnjaka”. Iz Sarajeva je još devedesetih proteran Deda Mraz, nakon što je tadašnji bošnjački lider Alija Izetbegović izjavio da „se radi o fiktivnom liku koji potiče iz hrišćanske tradicije slavljenja Božića i kao takav nije primeren za muslimansku decu”. Aktuelna direktorka Javne ustanove „Deca Sarajeva” Arzija Mahmutović, kako izveštava „Oslobođenje”, poručuje da Deda Mraz neće ni ove Nove godine ući u sarajevska obdaništa u kojima se, prvenstveno po njenoj želji, izučava veronauka. Svojevremeno su i trotoari pojedinih sarajevskih ulica prefarbani u zeleno, uz objašnjenje nekadašnje gradonačelnice Semihe Borovac da je „to urađeno zato što u gradu manjka zelenila”. Nazivi svih sarajevskih ulica promenjeni su još u vreme ratnih sukoba kako bi se i na taj način iz ovog grada zauvek proterale i vojvode i najveći i najpoznatiji srpski književnici i naučnici, jednom rečju promenjeno je sve što asocira na srpsko uključujući i nekadašnju Beogradsku ulicu, sadašnja Emerika Bluma, ili Omladinsku u samom centru grada koja je preimenovana u Musalu, što u prevodu znači kolektivno mesto za klanjanje.

Uz sve pomenuto Sarajevo je i grad netolerancije i nacionalno motivisanih incidenata, te pretnji srpskim političarima, zbog čega pojedini ne mogu ni šetati gradom, a iz njega izlaze u pratnji policije. Šta to znači jasno je svima osim bošnjačkim političarima i zato nastavljaju da obmanjuju javnost tvrdeći da je „Sarajevo primer suživota i multietničnosti”.

Davor Kovačević

[objavljeno: 08/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.