Sarajevo odalo počast žrtvama holokausta, genocida i zločina

Izvor: RTS, 16.Maj.2020, 07:36

Sarajevo odalo počast žrtvama holokausta, genocida i zločina

Na spomen parku Vraca u Sarajevu sinoć je održan pomen žrtvama fašističkog terora u glavnom gradu BiH u periodu od 1941. do 1945. godine kojem su prisustvovali antifašisti i potomci žrtava, kao i poznate ličnosti iz kulturnog i političkog života.
Sarajevo je  u godini kada svet obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom, odalo počast svim nevinim žrtvama holokausta, genocida i ratnih zločina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Na fasadi legendarne sarajevske Vijećnice projektovana je fotografija Sarajevske Hagade sa porukom sećanja za sve nevine žrtve "Never Forget".
"Sarajevska Hagada preživjela je inkviziciju, holokaust i agresiju na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Sačuvana je kao blago svjetske civilizacije u Sarajevu, kao svojevrstan dokaz pobjede dobra nad zlom, života nad smrću, slobode nad represijom. Hagada ima poseban značaj i za Sarajevo, jer ona potvrda zajedničkog života, međusobnog poštovanja ljudi različitih vjera i nacija. Sarajevo i Hagada su jedno. Oni su simbol stradanja, ali i simboli opstanka i pobjede" poručio je gradonačelnik. 
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poručio je da je ovo poruka koju šalju građani Sarajeva.
Prema njegovim rečima, izuzetno je važno da se u vremenu kada još uvek postoje oni koji sistemski i javno podržavaju i pokušavaju rehabiltirati fašizam i zločinačke ideologije te negiraju historijske činjenice o počinjenim ratnim zločinima, opsadi i genocidu, konstatno podseća i čuva memorija o istini.
Sarajevska Hagada jevrejski je rukopisno-oslikani kodeks, nastao u drugoj polovini 14. veka na području sjeverne Španije. Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su doneli proterani Jevreji Sefardi.
Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste u svetu, a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu i u njegovom posedu nalazi se od 1894. godine, dok je prije toga pripadala sarajevskoj židovskoj obitelji Kohen.
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hagada na Vijećnici uoči mise u Sarajevu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Maj.2020

Na sarajevskoj Vijećnici u petak (15 maja) navečer projicirana je fotografija Hagade uz poruku "Never Forget". Iz Gradske uprave je saopšteno da je na taj način Sarajevo odalo počast svim nevinim žrtvama holokausta, genocida i ratnih zločina. "Sarajevska Hagada je preživjela inkviziciju, holokaust...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.