Izvor: B92, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja u traganju za nestalima

Beograd -- Srbija i Hrvatska su se dogovorile da se obiđu i označe mesta za koje se sumnja da se na njima nalaze grobovi nestalih osoba.

Na zasedanju komisije dve zemlje za zarobljene i nestale u Beogradu, dogovorena je i da ubuduće ekshumacijama prisustvuju delegacije obe zemlje. Prema rečima prdesednika srpske komisije za nestale Veljka Odalovića, sa hrvatskom stranom dogovoreno je da uskoro budu ekshumirani grobovi na četiri lokacije u Srbiji.

Na tim lokacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije sahranjene NN osobe za koje se pretpostavlja da su nestali građani Hrvatske.

"To je Smederevo, Pančevo, Kovin i po potrebi Apatin. Hrvatska strana je istakla još dva zahteva. Prema informacijama sa kojima raspolažu, trebalo bi na grobljima u Sremeskoj Kamenici i Karlovcima obići ta grobna mesta", kaže on.

Ekshumacija će biti i u Hrvatskoj i to u okolini Petrinje. Ivan Grujić predsednik Hrvatske komisije prenosi da će komisije ubuduće i pre zvaničnih istraga krenuti u takozvane predvizite.

"Ukoliko jedna ili druga komisija ima saznanje o mogućem mjestu grobnice na teritoriju druge države, tada može zatražiti predvizitu. A to znači da ćemo zajedno izaći na takvo mjesto dokumentovati ga i tada u skladu sa pozitivnim propisima svake zemlje prići u procese", kaže Grujić.

Od početka ratnih sukoba 1991. broj nestalih sa 18.000 na obe strane smanjen je na 2.144. Od ukupnog broja, Srbija traga za oko 1.100 osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.